Uručena najveća općinska priznanja i zahvalnice povodom Dana općine Donji Vakuf

0
277

U okviru obilježavanja 14. septembra, Dana općine, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je istaknut značaj obilježavanja tog datuma i uručena najveća općinska priznanja.

U ime Komisije za izbor i priznanja obratio je predsjednik jasminko Ratkušić, čestitku stanovnicima Donjeg Vakufa uputio je predsjedavajući Općinskog vijeća Naser Rujanac, dok je prigodan referat, tim povodom, podnio načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.

Nagrada „14.septembar“ uručena je KK „Promo“ Donji Vakuf  a općinska zahvalnica otišla je u ruke Nedima Mustafice.

„Koristim priliku da svim građanima Donjerg Vakufa čestitam Dan općine Donji Vakuf. Jučer smo svjedočili jednom lijepom događaju, otvaranju Šehidskog spomen – obilježja, projektu koji je i njavažniji projekat proteklih godina. Želim izraziti zadovoljstvo završenim projektom i uputiti riječi zahvale svima koji su bili uključeni u organizaciju svečanosti. U toku je nekoliko infrastrukturnih projakata, a istakao bih jedan koji će promijeniti sliku grada,  radi se o obilaznici. Mi smo pripremili potrebnu dokumentaciju, očekujemo objavljivanje tendera za početak izvođenja radova. Ono što smo radili proteklih godina daje rezultate , danas imamo nagrađene zahvaljujući projektu koji smo radili prošlih godina , a to je Sportska dvorana, tako da danas  imamo premijerligaša. Ja sam zaista sretan zbog toga i trebamo se time svi ponositi. Nadalje trebamo stvarati uslove za boji život naših građana, a to je prije svega za dalje zapošljavanje naših ljudi.“ –  naglasio  je u svom obraćanju načelnik Sušić.

 

„Poslije osvajanja titule i plasmana u A1 ligu, najvrijednije je to što smo ujedinili grad. To je bila  naša misija i dokaz da možemo sve. Nadam se da ćemo osvjetlati obraz i pronijeti slavu grada kako i prije 24 godine kada smo se vratili u naš grad.“ – istakao je u ime nagrađenih Haris Hadžić, predsjednik Uprave KK „Promo“ Donji Vakuf.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća upriličenu povodom Dana općine Donji Vakuf uveličali su članice i članovi Omladinskog hora Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, pod rukovodstvom Aide Cerić.

Nagrada „14.septembar“ uručena je KK „Promo“ Donji Vakuf  a općinska zahvalnica otišla je u ruke Nedima Mustafice.

Obrazloženje

NAGRADA 14 SEPTEMBAR

KK ”PROMO” DONJI VAKUF-za ostvarene rezultate u oblasti sporta;

Košarkaški klub ”Promo” Donji Vakuf ove godine obilježava 40 godina svoga postojanja, a najbolji poklon sebi, svojim navijačima i cijelom Donjem Vakufu za ovu obljetnicu bilo je osvajane košarkaške A1 Lige i plasman u Ligu 12, najelitnije košarkaško takmičenje u našoj zemlji. Put do ovog velikog uspjeha rezultat je dugogodišnjeg predanog rada svih struktura u klubu, rada koji je svoju punu ekspanziju doživio nakon otvoranja Sportske dvorane u Donejm Vakufu i sticanja uslova za igranje utakmica u svome gradu. No, i prije toga dok su naši košarkaši igrali svoje domaće utakmice u drugim mjestima (Travnik, Bugojno, Turbe, Jajce) donjovakufski košarkaški klub imao je odlične razultate i polako izrastao u respektibilan kolektiv u mnogo širim okvirima nego li su to uslovi i realna očekivanja mogli predvidjeti. Tako su, nakon plasmana u završno doigravanje A1 lige, nagrađeni od strane Sporstskog saveza SBK/KSB kao najbolja sportska ekipa 2013.godine. Ovogodišnji plasman u prvu ligu završni dragulj u kruni uspjeha ovog kluba koji ej obezbjedio da u narednoj sezoni u našem gradu gledamo najbolje što košarka BiH može ponuditi.

Pored uspjeha postignutog na terenu, posebna vrijednost kluba je i pogled na prepunu tribinu sportske dvorane u Donejm Vakufu kada u njoj igra ”Promo”. O atmosferi sa tih utakmica mnogo se pisalo u cijeloj zemlji, pa i u regionu. Pored uspjeha seniorskog tima, bitno je naglasiti da KK ”Promo” ima i veoma brojne i uspješne omladinske selekcije u muškoj i ženskoj konkurenciji, u kojima se već sada naslućuju buduće zvijezde donjovakufske i bosanskohercegovačke košarke.

foto: Amina Šabić

OPĆINSKA ZAHVALNICA

  1. MUSTAFICA NEDIM – za ostvarene razultate u oblasti razvoja sporta;

Nedim Msutafica rođen je 1991.godine u Travniku. Osnovnu školu i opću minaziju završio je u Donjem Vakufu, a nakon toga u Sarajevu upisuje Šuamrski fakultet gdje uspješno završava dodiplomski i postdiplomski studiji  i stiče zvanje magistra šumarstva. Nedim Mustafica je kapiten i najbolji igrač KK ”Promo” Donji Vakuf, ekipe koja je ove godine ostvarila povijesni uspjeh donjovakufskog sporta. Ključ dostizanja ovog uspjeha bio je upravo povratak Nedima u matični klub. Naime, još kao srednjoškolac počeo je igrati košarku za prvi tim, a svojim zalaganjem i preuzimanjem uloge vođe na terenu i van njega, ubrzo je postao i kapiten ekipe. No, tada su ambicije donjovakufskog kluba bile premale za talentovanog košarkaša koji je pokazao kvalitet igranjem u višem rangu od A1 lige i plasira se u Ligu 12. U sezoni 2017/18 u kojoj igra za KK ”Vogošća” igra zapaženu ulogu u klubu u kome je bio 3. Strelac i 2.skakač ekipe. Na ljeto 2018.godine KK ”Promo” uspjeva da vrati svoga kapitena u matični klub u kojem ovaj veliki borac i rođeni vođa na terenu nosi ekipu do velikog uspjeha, osvajanja pehara A1 lige. Pored uspjeha na košarkaškom terenu, Nedim se svojim ponašanjem van terena i rezultatima u školovanju i radu, ističe i kao najbolji uzor mladim koelgama. Uz obaveze treniranja i posao, Nedim svaki slobodan trenutak koristi da prisustvuje treninzima mladih selekcija, da im pomogne i da ih motivira.

 

 

 

.

Svoj doprinos na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenoj povodom Dana općine Donji Vakuf dali su članovi VIS Forte iz Donjeg Vakufa.

 

Nakon sjednice, položeno je cvijeće na Šehidskom spomen-obilježju u gradu, Partizanskom groblju, i organizovana posjeta šehitluku u Kotezima gdje je  proučen Jasin i fatiha i odata dužna počast borcima koji su poginuli u odbrani grada i države tokom protekle agresije.