Uoči sutrašnje izložbe „Kontrast“ razgovor sa mladim fotografkinjama Eminom Murtezić i Unom Mazrak

0
156

Sticajem okolnosti, mladi autori izložbe „Kontrast“ neće gostovati u Donjem Vakufu tokom otvaranja izložbe, međutim stupili smo u kontakt sa dvjema mladim autoricama, Eminom Murtezić i Unom Mazrak. Emina je studentica sada već treće godine produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti dok je Una studentica četvrte godine grafičkog dizajna. U nastavku imate priliku pročitati njihova iskustva o radu na izložbi „Kontrast“ te njihovom ličnom odnosu prema fotografiji.

Kako si se zainteresovala za fotografiju?

Murtezić: Interesovanje za fotografiju se javilo poprilično rano. U trećem razredu osnovne škole kada sam dobila svoj prvi mobitel, sam već počela fotkati. Galerija je tada bila puna fotografija različitog cveća. Kasnije u šestom razredu dobijam svoj prvi fotoaparat. Prema tome interosavanje i ljubav za fotografiju gajim više od deset godina.

Mazrak: Fotografiju sam zavoljela postepeno, upoznavajući se sa medijem, kroz različite izložbe i slično. Kao konkretan događaj bih navela moj prvi fotoaparat koji sam dobila krajem osnovne škole, nakon godina moljenja članova bliže porodice da mi ga kupe. Kada su zaista prepoznali jaku zelju i odlučnost u meni, tada sam i dobila svoj prvi poluprofesionalni fotoaparat i počela se više zanimati za ovaj medij.

Kako si se odlučila za interpretaciju teme?

Murtezić: Veliki sam ljubitelj prirode i često pronalazim inspiraciju u njoj. Cilj mi je bio predstaviti više vrsta kontrasta koje sadrži teorija likovne umetnosti, a sama priroda je bogata raznim likovnim elementima.

Mazrak: Tema “Kontrast” je vrlo široka i može se zaista shvatiti na mnogo drugačijih načina. Za čisto likovni pristup sam se odlučila zato jer sam željela da se vratim na temeljne vrijednosti i forme na koje smo navikli, propitujući njihovu dalju transformaciju. 

-Možeš li objasniti kakav je bio proces nastanka fotografija? Postoji li neka posebna priča iza jedne od njih?

Murtezić: Sve fotografije su nastale na mojim putovanjima, tako da svaka fotografija nosi uspomenu.

Mazrak:Prva fotografija je nastala sasvim slučajno, refleksijom vode u flaši na mom radnom stolu. Forma mi se činila zanimljivom i tada sam pocela eksperimentisati sa escajgom iz kuhinje, sa željom da kreiram apstraktne kompozicije od nečeg konkretnog i stvarnog. Sve je zapravo bila igra svjetlosti i uživala sam u procesu stvaranja ovog ciklusa. Buduci da nisam imala vještačko osvjetljenje, jedini problem je bio čekati  sunčan  dan,  poslijepodne, za jake kontraste na fotografijama. 

Kako misliš da će publika reagovati na tvoj rad?

Murtezić: Mislim da će biti pozitivnih reakcija. Verujem da će postavka fotografija biti zanimljiva publici, i da će ih naterati da razmišlaju o samom konceptu ciklusa.

Mazrak: Budući da sam se bavila apstrakcijom i temeljnim vrijednostima svjetla, boje i forme, mislim da će interpretacija rada biti na potpuno individualnom nivou, tako da zaista ne mogu procijeniti reakciju publike.

Svako od vas je stvorio unikatan ciklus, čiji se tebi posebno dojmio i zašto?

Murtezić: Smatram da svaki ciklus predstavlja neku karakternu osobinu autora, nprm. Merjem – empatija, Ajdin – razdraganost, Ryan – radoznalost. To je ono što čini izložbu još boljom.

Mazrak: Dopala mi se različitost pristupa svih učesnika, i mislim da je i to samo po sebi odraz teme “Kontrast”, prikazujući različite ličnosti i drugačije pristupe temi. Meni se lično najviše dopao Mustafin ciklus, kroz koji osobe predstavlja dvojako: kroz makro plan i potpuno sićušne. Mislim da je zanimljiva igra propitivanja ličnosti, čovjekove važnosti, ali i fotografskog pristupa.

Možeš li opisati svoje iskustvo o radu na ovoj izložbi?

Murtezić: Rad na izložbi je trajao duži period. Najviše vremena sam provela u procesu obrade fotografija, zatim odabiru, na kraju postavci koja igra bitnu ulogu u samom ciklusu.

Mazrak: Zaista mi je bilo lijepo iskustvo u vezi ove izložbe, budući da je rijetkost da imamo potpunu slobodu prilikom kreiranja ciklusa, a i sama atmosfera od starta je bila zaista ugodna za rad.

Da li imaš poruku za nekoga ko bi se volio baviti fotografijom?

Murtezić: Pored istraživanja tehničkih karaktersitika fotoaparata koji posedujete i postprodukcije, savetujem da što više čitatate o istoriji fotografije radi bržeg i uspešnijeg razvijanja svog stila.

Mazrak: Poruka, kao i moj vlastiti princip kojeg pokušavam praktikovati je ta da samo djelujemo bez straha i istražujemo medij, kreiramo, i vodimo se našom intuicijom u stvaranju, naravno uz znanje o tehničkom aspektu fotografije. 

Otvorenje izložbe “Kontrast” zakazano je sutra 23.9. sa početkom u 19 sati u foajeu Doma kulture a postavka će stajati do 30.9.