Večeras u Donjem Vakufu projekcija filma “Zagonetka Alagić”

U okviru Programa obilježavanja za večeras 21. Septembra JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf  najavljuju projekciju filma o generalu Mehmedu Alagiću, autora Avde  Huseinovića, od 19 sati u Domu kulture.

Film je priča o Alagićevom putu od rodnih Fajtovaca do njegove smrti 2003. godine.

Film je jedan u nizu dokumentaraca Avde Huseinovića koji tematiziraju agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Huseinović naglašava kako je film “Zagonetka Alagić” sniman oko tri godine i prikazan je s namjerom da se obilježi 20 godina od smrti generala Mehmeda Alagića.

– To je jedna uzbudljiva, jako zanimljiva priča o jednoj važnoj historijskoj ličnosti, neobične biografije. Film je priča o njegovom putu od rodnih Fajtovaca, odlaska na Vojnu akademiju, službovanja u bivšoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji, napuštanje te armije 1991. godine i njegovog dolaska u Travnik u januaru 1993. godine, pa kroz priče o njegovim ratnim uspjesima, mnogim vojnim operacijama. Film obrađuje i priču o njegovom kraju života i svim onim situacijama koje su ga pratile dok je bio na poziciji načelnika Općine Sanski Most od 1996. do njegove smjene 1999. godine, i naravno o sudskim procesima za koje će mnogi kazati da su bili i sevep njegove smrti u 56. godini života. Mehmed Alagić je umro 7. marta 2003. godine – kaže je Huseinović.

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print