Ukrajinski vojnici podigli zastavu iznad Kupjanska: “Slava oružanim snagama”

0
53

Ukrajinski zvaničnici u subotu su objavili fotografije na kojima se vidi kako ukrajinski vojnici podižu nacionalnu zastavu iznad grada u kojem se nalazi glavno željezničko čvorište koje opskrbljuje ruske snage u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Natalija Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkova, podijelila je na Facebooku fotografije snaga ispred gradske vijećnice Kupjanska uz poruku: “Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine”.

Vojnici drže ukrajinsku zastavu s ruskom zastavom na podu i ukrajinskim zastavama koje se vijore sa gradske vijećnice iza njih.

Grad u kojem se željezničke linije prema istočnoj Ukrajini spajaju s glavnom linijom iz Rusije bit će dosad najvažnija pobjeda u zapanjujućem ukrajinskom proboju ove sedmice, nakon što se ruska linija fronta raspala u blizini grada Harkova.

Zauzimanje Kupjanska potencijalno ostavlja hiljade ruskih vojnika zarobljenim na ratištu i odsječenim od opskrbe.

Ukrajina je zauzela ogroman dio teritorija na istoku posljednjih dana u najbržem napredovanju otkako je odbila ruski napad na glavni grad Kijev u martu.

U video obraćanju tokom noći, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je najmanje 30 naselja oslobođeno u regiji Harkov.

“Naša vojska, obavještajne jedinice i službe sigurnosti provode aktivnosti u više operativnih područja. Čine to uspješno”, rekao je u videoobraćanju.

Moskva je priznala da je njena linija fronte pokleknula u Harkovu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje.

Čelnik ruske administracije u okupiranim područjima pokrajine opisao je napredovanje kao ukrajinsku pobjedu i pozvao civile na bijeg.

Ukrajina je do sada držala nezavisne novinare podalje od tog područja, ali zvaničnici su objavili gomilu slika snaga kako ulaze u gradove koji su prethodno bili pod ruskom kontrolom i kako ih grle lokalni stanovnici koji su šest mjeseci bili pod ruskom vojnom okupacijom.

Ukrajinsko napredovanje prijeti opkoljavanjem hiljada ruskih vojnika u Izjumu, glavnom ruskom uporištu i logističkoj bazi u sjeveroistočnom sektoru bojišta.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, u videu objavljenom na YouTubeu, rekao je da su Rusi u Izjumu gotovo izolovani.

Citirajući ono što je opisao kao izvještaje s prve linije ratovanja, Arestovič je rekao da su stotine Rusa dosad izgubile život, a nekoliko stotina ih je zarobljeno.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje koja opisuju situaciju u Izjumu.

Šef okupacijske uprave u Harkovu Vitalij Gančev, kojeg je postavila Rusija, uvrstio je Izjum među gradove iz kojih bi se civili trebali evakuisati.

Napredak Ukrajine daleko je najbrži u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon dugog perioda pat pozicija.

Ukrajinski napad na istoku došao je kao iznenađenje samo sedam dana nakon što je Kijev objavio početak dugo očekivanog protunapada kako bi vratio teritorij pod ruskom okupacijom stotinama kilometara dalje na suprotnom kraju ratišta u Hersonu na jugu.

Manje je informacija objavljeno u javnosti o toj operaciji, ali Kijev je također tvrdio da je i tamo postigao neke uspjehe, presjekavši puteve opskrbe hiljadama ruskih vojnika izoliranih na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

“Sada vidimo uspjeh u Hersonu, vidimo određeni uspjeh u Harkovu i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće”, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin na konferenciji za novinare u četvrtak u Pragu.

Desetine hiljada ljudi su ubijeni, milioni protjerani iz svojih domova, a ruske snage su uništile čitave gradove otkako su pokrenule ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “razoružavanje” Ukrajine.

Rusija negira da je namjerno gađala civile.

 

izvor: Hina