U Istočnom Sarajevu se danas obilježava neustavni “Dan RS”

0
38

U Istočnom Sarajevu danas će biti obilježen neustavni Dan manjeg bh. eniteta RS. To će biti prvi put da se centralna svečanost neustavnog praznika obilježava u ovom gradu.

Prethodnih godina centralni događaj održavao se u Banjoj Luci, ali će ove godine obilježavanje neustavnog praznika biti održano u Istočnom Sarajevu. Centralna proslava počinje u 14 sati. Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2015. godine utvrdio da je Dan RS neustavan.

Vlasti RS odlučile su da centralni događaj ovog neustavnog praznika ove godine bude u Istočnom Sarajevu, navodeći kako je riječ o prostoru na kojem je formiran ovaj entitet 9. januara 1998., što se u FBiH smatra još jednom provokacijom jer će se događaj održati svega nekoliko kilometara od glavnog grada.

Takozvana “Skupština srpske republike u Bosni i Hercegovini”, koja je prije 29 godina, 9. januara 1992. godine, održana u Sarajevu, jedan je od prvih formalnih poteza tadašnjih republičkih i saveznih jugoslovenskih funkcionera iz reda Srba a u okviru plana za razbijanje BiH i stvaranja „velike Srbije“.

Skupština održana u Sarajevu 9. januara, iako se ona formalno, prema mišljenjima stručnjaka, može smarati apsolutno nelegalnom, državnim udarom i početkom agresije na Bosnu i Hercegovini nije bila nikakav sudbinski datum već pokušaj tadašnjeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, koji je vodio glavnu riječ da nastavi sa realizacijom svog plana stvaranja „velike Srbije”, a na osnovu Memoranduma SANU iz 1986. godine.

izvor: avaz.ba