U Domu kulture održana promocija knjige “Deseta vrata pakla” Rezaka Hukanovića

Noćas je u Maloj sali Doma kulture u Donjem Vakufu, u organizaciji BZK”Preporod” upriličena promocija knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića.

Večerašnji domaćin, promotor i  predsjednik BZK „Preporod“ Kemal Čolak je predstavio autora te rekao nešto o samom djelu.

Rezak Hukanović, nakon što je preživio mnoge torture, otisnuo se, pisao i još uvijek piše o tim stvarima, objavljuje i obilazi Bosnu i Hercegovinu i vrlo često misionari u svijetu.

Imamo čast i privilegiju da smo tu i da se družimo s Rezakom Hukanovićem. Sve torture koje je prošao, mi Bošnjaci ne želimo da se to nekom desi, to moramo uvijek naglašavati, rekao je između ostalog Kemal Čolak.

Knjiga koja je, kako je autor kazao, teška za čitanje, a još teža za preživljavanje jer je i sama bila svjedočanstvo u Hagu, ustvari predstavlja istinu o prijedorskim logorima smrti. Hukanović je kazao kako je nesrpsko stanovništvo u Prijedoru možda prošlo i najteže s obzirom da je ubijeno više od 4.000 samo Prijedročana.

Naglasio je da knjiga treba biti podsjetnik i pouka svim generacijama, baš onako kako je bila i njemu podsjetnik godinu dana nakon izlaska iz logora smrti gdje je preživio deseta vrata pakla.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Knjiga Deseta vrata pakla prevedena je na norveški, engleski, turski, njemački i nedavno na talijanski jezik.

Donjovakufski publicista i autor koji se također bavio istraživanjem ove tematike Mulo Hadžić, je na samom kraju promocije Rezaku Hukanoviću uručio monografiju pod nazivom: Šapat tišine-preživjeli svjedoče”, grupe autora istraživačkog tima Udruženja logoraša u Bosni i Hercegovini.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print