U Brčkom promoviran album ‘Sevdah i klasika’

0
12
U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko sinoć je promovisan album „Sevdah i klasika“ sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić. Album je objavljen u izdanju Hayat produkcije, a uz podršku Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”u Bosni i Hercegovini.
Uz autorice u predstavljanju albuma „Sevdah i klasika“ u Brčkom učestvovao je Nedžad Salković, poznati interpretator sevdalinke, dok je domaćin u ime BZK „Preporod“ Brčko bila Adisa Osmić-Smajić.
Nedžad Salković je kazao da ga raduje da ima mnogo mladih autora koji se odlučuju na drugačiji način interpretirati i aranžirati sevdalinke.
– I takvi novi pristupi mladih umjetnika su doprinos njegovanju sevdalinke, ali ja im uvijek, kad god imam priliku, poručim da ne smiju dirati u originalnost stihova i melodijsku liniju sevdalinke, a aranžamni mogu biti raznoliki. I, zaista, nisam primijetio da je neko promijenio niti jednu riječ niti oskrnavio tu melodijsku liniju sevdalinke. Ja volim reći da je sevdalinka jedina neprolazna dama, a svoj doprinos toj neprolaznosti sevdalinke dale su i ove dvije divne umjetnice koje su našle dovoljno vremena da, i pored brojnih poslovnih i porodičnih obaveza, osmisle projekat kakav je album „Sevdah i klasika“- izjavio je za Fenu Salković.
izvor: Fena