Vjerovali ili ne, u BiH se prodaje ulica za 8,6 miliona KM

 

Naime i zemljište oko ove lokacije u samom centru Banjaluke pripada ovom prevozničkom preduzeću i trenutno Grad pokušava spasiti ono što se spasiti može

“Autoprevoz“ nudi Gradu Banjaluka da od njih kupi zemljište u centru grada, uz parking Stare autobuske stanice, na kojem se trenutno nalazi i jedna od glavnih gradskih saobraćajnica, dio Vidovdanske ulice. Vrijednost zemljišta sa ulicom procjenjuju na minimalno 8,6 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Grad Banjaluka i „Autoprevoz“ su u dugogodišnjim sudskim sporovima oko zemljišta takozvane Stare stanice i čemu je CAPITAL više puta pisao, ali to nije jedini problem između ove dvije strane.

Naime i zemljište oko ove lokacije u samom centru Banjaluke pripada ovom prevozničkom preduzeću i trenutno Grad pokušava spasiti ono što se spasiti može.
Stanivuković: Vidjećemo?!

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da su predstavnici gradske administracije pregovarali ljudima iz „Autoprevoza“, ali i da će u budućnosti razgovarati, kako bi se „našlo najbolje rješenje za Grad Banjaluku“.

„Kada je u pitaju Stara stanica, mi ćemo poštovati odluku suda, a ona trenutno ide u pravcu da je zemljište parkinga vlasništvo „Autoprevoza““, rekao je Stanivuković i dodao da je okolno zemljište, koje nije dio spora, a na kojoj se između ostalog, nalazi zgrada Muzeja te saobraćajnica koja ide uz parking Stare stanice (dio Vidovdanske ulice), takođe vlasništvo „Autoprevoza“.

Kaže da su u tim usmenim razgovorima pokušali pronaći kompromis za sve gore navedeno.

„Ukoliko sudovi i na zadnjim instancama kažu da je parking na Staroj stanici vlasništvo „Autoprevoza“, naš prijedlog je bio da se na toj lokaciji nastavi naplaćivanje parkiranja, da cijena parkiranja ostane ista, a da Grad i „Autoprevoz“ po pola dijele prihode od parkiranja. Isto tako naš uslov je bio da nas ne tuže za izgubljenu dobit, jer Grad je na toj lokaciji godinama naplaćivao parking. Ako se onda ispostavi da to nije naše vlasništvo, onda nas mogu tužiti za izgubljenu dobit. Osim toga, za Grad je značajno da se odbrani zemljište Muzeja, da to kao i do sada ostane republička institucija i naša zgrada. Oni su načelno spremi da prihvate sve to uz uslove“ precizirao je Stanivuković za portal CAPITAL.

Objasnio je da je u svim evidencijama „Autoprevoz“ naveden kao vlasnik saobraćajnice, koja prolazi uz parking na Staroj stanici, Vidovdanske ulice. Dodao je da iz ovog preduzeća traže od Grada da otkupi taj prostor za 8,6 miliona KM.

Stanivuković kaže da je to sporna tačka oko koje se nisu uspjeli usaglasiti.

„Prvo radi se o velikom iznosu i jako je teško kada vidite da se nalazite u situaciji da se od vas traži da platite nešto što je gradsko, ulicu po kojoj Banjalučani voze automobile decenijama. Očekuje se da damo novac u nešto što nije nova vrijednost. Nudili su nam da umjesto novca damo zamjensku parcelu, ali nemamo mi zemlju te vrijednosti da mijenjamo. Vidjećemo“, kazao je Stanivuković.
Pokrenut proces eksproprijacije zemljišta ispod Muzeja i ulice

Direktor Autoprevoza Dejan Mijić kaže da je bilo razgovora na tu temu, ali da se nije postignut dogovor.

„Mi smo htjeli da razgovaramo sa gradonačelnikom u paketu oko cijele lokacije u centru grada koja je vlasništvo Autoprevoza, da vidimo šta se može uraditi“, kazao je on.

Potvrdio je da je „Autoprevoz“ bio spreman na ustupke, da se odrekne naplate dijela štete i da se ne idu u utužavanje oko zgrade Galerije, pod uslovom da se ta šteta na neki način isplati.

„Bilo je raznih mogućnosti. Nastojali smo da izbjegnemo tužbu i da napravimo dogovor, kako bi se taj novac isplatio u nekom periodu, međutim shvatamo situaciju u kojoj je Grad i da su to ogromna sredstva“, kazao je Mijić za CAPITAL.

Smatra da će se ta cijela priča opet završavati preko sudova, koji rješavaju i pitanje Stare stanice.

„Kada je u pitanju Stara stanica mi čekamo odluku Višeg privrednog suda za ulazak u posjed. Što se tiče ostalog zemljišta mi smo ponudili Gradu da se uradi faktička eksproprijacija, jer Grad koristi zemljište i na njoj je izgrađena infrastruktura, a „Autoprevoz“ je vlasnik. To je prostor ispod Galerije, te gdje se nalazi bašta jednog ugostiteljskog objekta, kompletna ulica (Vidovdanska) između parkinga i Galerije, te dijelovi ulice oko Prvog Krajiškog korpusa, gdje su investitori napravili pristupne saobraćajnice, zgrade i ostalo. Mi smo Gradu poslali dopis u kojem tražimo da izvrše eksproprijaciju. Pošto nismo dobili nikakva odgovor angažovali smo pravni tim, koji je podnio tužbu za faktičku eksproprijaciju i tražimo da nam se po tržišnoj cijeni isplati vrijednost te zemlje“, zaključio je Mijić.

Nije želio precizirati o kojem iznosu riječ, ali tvrdi da je on čak i veći od iznosa koji je spominje Stanivuković.
Višegodišnja pravna bitka

Podsjećamo, borba „Autoprevoza“ i Grada Banjaluka oko lokacije Stare stanice traje godinama i prošla razne sudske instance, koje su odlučivale u korist jednih ili drugih.

Prema poslednjim informacijama Okružni privredni sud u Banjaluci je u martu prošle godine donio Rješenje kojim se „Autoprevozu“ dozvoljava ulazak u posjed ovog atraktivnog zemljišta.

U novembru iste godine donesen je zaključak, kojim je naloženo ovom preduzeću da uplati avans za troškove sudskog izvršitelja, kako bi se nepokretnost ispraznila i predala u njihov posjed.

Na zadnju odluku Okružnog privrednog suda u Banjaluci, Grada Banjaluka je uložio žalbu Višem privrednmo sudu, čija odluka se čeka.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print