U Šangaju mjere pripravnosti zbog tajfuna

0
21

Međunarodni aerodromi u Šangaju otkazali su sve letove, a vlasti su za danas zabranile spoljne aktivnosti u očekivanju tajfuna In-fa.

Prema prognozi tajfun bi u nedjelju popodne mogao da pogodi Džeđang provinciju, južno od Šangaja, a očekuje se da će pasti oko 250 do 350 milimetara kiše, objavio je nacionalni meteorološki biro.

“Ljudi ne bi trebalo da izlaze napolje ako ne moraju”, naveo je taj biro.

Tajfun sa udarima vjetra od 155 do 191 kilometar na sat, već je sručio kišu na Tajvan i obarao grane drveća, ali nisu prijavljeni smrtni slučajevi ni povrijeđeni.

Stotine letova sa dva međunarodna aerodroma u Šangaju je otkazano, a očekuju se i nova otkazivanja u ponedjeljak, objavila je državna televizija na svom vebsajtu, prenosi Beta.

U Šangaju su zatvoreni parkovi i šetalište Bund, omiljeno mjesto turista na obali rijeke.

Međunarodni aerodrom u Hangdžou, jugozapadno od Šangaja, takođe je otkazao letove.

Otkazan je i željeznički saobraćaj do luke Ningbo, južno od Šangaja, a zatvoren je i most koji povezuje grad sa obližnjim ostrvima, prema državnoj TV.

Ranije je naređeno zatvaranje škola, prodavnica i pijaca.

U subotu su veliki teretni brodovi izmješteni iz šangajske luke, jednog od najprometnijih pomorskih centara.

U međuvremenu, broj mrtvih poslije najobilnijih kiša koje su pogodile u subotu grad Džengdžou u centralnoj Kini, povećan je na 58, izvjestila je državna TV.

Kiša je poplavila tunel podzemne željeznice gdje je stradalo najmanje 12 osoba, prekinuto je snabdijevanje bolnica i drugih zgrada strujom, a ulice su ostatle prekrivene blatom.

Spasioci koriste buldožere i gumene čamce da evakuišu stanovnike iz oblasti koje su bile pod vodom.

BHRT