Svi željno iščekuju da se završi SC u Travniku

0
43

Izgradnja Srednjoškolskog centra u Travniku počela je 2009. godine, a kako je tada najavljivano, prvi učenici su trebali biti u školskim klupama već 2011. godine. To se nije desilo, a travnički učenici više od 10 godina nastavu i dalje pohađaju u zgradi koja je Odlukom Doma za ljudska prava vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nastavak radova ulijeva nadu da će nova školska godina početi upravo u novoj zgradi.

Više od deset godina zgrada novog Srednjoškolskog centra čeka završetak radova.  Nakon potpisanog ugovora i sredstava koje je Vlada Srednjobosanskog kantona obezbjedila budžetom za ovu godinu, radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra su u punom jeku.

„Građevinski radovi, uprkos teškim vremenskim uslovima, teku dobrom planiranom dinamikom“ kazao je Asim Kaknjo, izvođač radova, dodajući kako očekuje završetak za 10-12 mjeseci.

Ova faza radova podrazumijeva postavljanje instalacija i podova te opremanje fiskulturne sale. Pored toga, vanjska kao i unutrašnja stolarija je u fazi postavljanja.

„Nemamo vremena za gubljenje i onaj neki prostor koji se stvorio prije toga da ga što prije zatvorimo i kako premijer reče – da što prije našu djecu uselimo u ovaj objekat i omugućimo im da što prije žive i rade onako kako treba“, poručio je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović (SDA).

Premijer SBK-a (SDA) Tahir Lendo nada se da će svi biti sretni – i učenici zbog novog objekta i Vrhbosanska nadbiskupija.

Uz odobrenih 3 miliona maraka od Vlade Srednkobosanskog kantona, u Travniku očekuju i obećanih 5 miliona maraka od Vlade Federacije. Hoće li se konačno uspjeti sabrati dovoljno finansijskih sredstava koje će učenicima iz Travnika omogućiti da nastavu pohađaju u novoj školskoj zgradi, koju željno iščekuju?

 

federalna.ba