FOTO/Svečana akademija : 9. maj Dan pobjede nad fašizmom u Donjem Vakufu

0
217

U organizaciji Općine Donji Vakuf i JU  Centar za kulturu,informisanje i sport Donji Vakuf, sinoć je upriličena Svečana akademija povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom. Ovom prilikom prisutnima su se obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Naser Rujanac i Općinki načelnik Huso Sušić, koji istakali značaj antifašističke borbe, čestitajući građanima Donjeg Vakufa 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

9.maj, u svim zemljama Evrope proslavlja se Dan pobjede nad fašizmom. Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

S obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je  definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Deveti maj, u Federaciji BiH proslavlja se i kao Dan Zlatnih ljiljana. Ovo najveće ratno priznanje nosi dvije i po hiljade pripadnika Armije RE  BiH, od koji u Donjem Vakufu njih 14.

Danas,  09. maja delegacije Općinskog vijeća Donji Vakuf položit će cvijeće u 10 sati  na Centralno spomen-obilježja i u 10:15 na Partizansko spomen – groblje. Svečanom akademijom bit će obilježen i Dan zlatnih ljiljana i Dan Evrope.