Učenici Osnovne škole „Hasan Kjafija Pruščak“ Prusac učestvovali u stvaranju bajki u Klovnicinoj čitaonici

Učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole Hasan Kjafija Pruščak, u pratnji svojih učiteljica, 13. februara su ugostili Klovnicu iz čitaonice i u jednosatnom druženju stvarali zajedno svoje, maštovite bajke i učili kako ih izvesti kroz pričanje kao predstavu na sceni.
Kako su naglasili iz Osnovne škole Hasan Kjafija Pruščak bilo je inspirativno i vrlo izazovno otvoriti Klovnicinu knjigu i u njoj pronaći mnoštvo lijepih predmeta i motiva koji su inspirisali učenike da se zapute put zajedničkog stvaranja bajki.
Opušteno i maštovito, kako samo djeca to mogu, učenici su krenuli na putovanje maštom u stvaranju svojih zajedničkih bajki.
Ovaj, autorski koncept književnice Vernese Manov promoviše osim razvoja kreativnosti, usmenog i pismenog stvaralaštva i razvoj pozitivnih osobina empatije, prijateljstva, pomaganja i osjećaja međusobne saradnje djece od najranijeg
školskog uzrasta.
Najzaslužnija zbog Klovnicinog dolaska u Osnovnu školu Hasan Kjafija Pruščak je učenica Aida Ždralović čija je bajka o djevojčici Kesi našla svoje mjesto u priručniku za kreativni razvoj „Bajke iz Klovnicine čitaonice“.
Ekipi Klovnica na sceni pridružila se i učenica Elif Čizmo kako bi što više lijepih bajki sa učenicima bilo ispričano u toku druženja sa Klovnicom.
Ovom prilikom književnica Vernesa Manov se zahvaljuje direktoru škole, Nadžadu Ždraloviću na saradnji i prilici da djeca i iz ove škole učestvuju u ovom jedinstvenom inovativnom programu posvećenom razvoju dječije kreativnosti od najranije faze razvoja ličnosti.
Klovnica iz čitaonice je zahvaljujući svojoj književnoj saradnji sa udruženjem “Bosona“ iz Tičina darovala učenicima jedan „BAJKO PAKETIĆ“ kako bi i dalje stvarali svoje bajke.
Novu priliku da se druže sa Klovnicom učenici će imati kad njihova priča uđe u izbor u novoj knjizi o Klovnici iz čitaonice.
Klovnica učenicima ove škole želi mnogo mašte i lijepih školskih trenutaka provedenih sa svojim prijateljima i učiteljicama.
Izvor: FB stranica Oš Hasan Kjafija Pruščak
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print