Stotinu cvjetova za ubijene i ranjene na srebreničkom školskom igralištu

0
11

Prigodnim programom danas je obilježena 31. godina od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, kada su ubijene 74 osobe, dok je preko stotinu ranjeno u eksploziji četiri granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS). 

Ovaj masakr desio se 12. aprila 1993., samo četiri dana prije nego što je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija.

Prema riječima glasnogovornice Memorijalnog centra Srebrenica Almase Salihović, za osobe koje su ubijene to je, nažalost, bilo već prekasno.

Salihović je za Detektor ukazala da ni 31. godinu kasnije, za ovaj zločin niko nije odgovarao niti je podignuta optužnica.

“Ne znaju se nalogodavci i zaista svake godine porodice i preživjeli u Srebrenici napominjemo da za ovaj zločin nitko nije odgovarao, da to ne smije biti zaboravljeno, i da nijedan zločin ne smije ostati neprocesuiran, odnosno da nijedna osoba koja je počinila zločin ne smije ostati na slobodi već treba da odgovara”, izjavila  je Salihović za Birn.

Kako je rekla, danas je položeno cvijeće i simbolično na ogradu zakačeno stotinu tulipana.

Od četiri granate ispaljene s položaja VRS-a ubijeno je više od 70, a ranjeno preko 100 civila koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Ukupan broj žrtava ovog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina preminula na putu do bolnice i u bolnici, podaci su udruženja iz Srebrenice, prenosi Birn.

Izvor: BHRT/Birn