Šta mogu učiniti da se zaštitim i preveniram širenje bolesti?

0
70

Pratite posljednje informacije dostupne na internet stranicama Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, drugih zvaničnih zdravstvenih institucija i Svjetske zdravstvene organizacije. Slučajevi COVID-19 se bilježe u mnogim zemljama. Vlasti u Kini i drugim zemljama bilježe usporavanje i zaustavljanje širenja bolesti. Situacija je nepredvidiva, stoga se redovno informirajte. Možete smanjiti šanse da se inficirate ili širite COVID-19 pridržavajući se jednostavnih mjera:

• Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama.

• Održavati socijalnu distancu

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

• Pridržavajte se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u zatvorenu kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

Pratite informacije gdje se COVID-19 širi (gradovi i područja gdje se COVID-19 brzo širi) Ako je moguće, izbjegavajte putovanja na ta mjesta, pogotovo ako ste starije dobi ili imate dijabetes, srčane ili plućne bolesti.
Zašto ? Imate veće šanse da dobijete COVID-19 boravkom u tim područjima.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.