SFF ima i druge čari: Ljetne večeri u baštama, odličan provod i šarolik izbor za gurmane

0
48

 

Ako želite pobjeći od ulične vreve, odmoriti se od razgledanja i rashladiti od sarajevskih temperatura, brojna su mjesta u samom srcu grada koja krase ugodan ambijent, odlična kuhinja, ljubazno i gostoprimljivo osoblje, te su samo neki od razloga zašto biste trebali posjetiti epicentar druženja svih strastvenih zaljubljenika dobrog filma, provoda i zalogaja.

Drugačiji način

Rotirajući restoran „Plava Prizma“, koji se nalazi u hotelu „Radon Plaza“, jedinstven je u ovom dijelu Evrope te nudi unikatan prostor za doručak gostima hotela kao i posluživanje ručka ili večere za vanjske goste. Na visini od 70 metara, restoran prima do 120 osoba u bilo koje vrijeme, a posebno kreiran meni zadovoljit će ukus svih gurmana. Iz restorana se pruža panoramski pogled na Sarajevo, što dodatno podiže pozitivnu atmosferu restorana. Restoran nudi specijalitete internacionalne kuhinje, ali i ukusna jela tradicionalne bosanske kuhinje.

Brojni filmski entuzijasti i članovi regionalne, kao i svjetske filmske industrije kroz osam dana uživat će u filmskim projekcijama naslova o kojima će se još mnogo pričati, ali i u sjajnoj arhitekturi grada.

Kako biste osjetili ritam grada i posebnost Festivala, izdvajamo nekoliko prijedloga kako provesti dan u gradu, koji će vam pomoći da shvatite zašto ovaj grad u potpunosti drugačije diše tokom Festivala, te osjetite sjajnu energiju koja vlada, ali i bolje se upoznate s kulturom i tradicijom prijestolnice BiH. Malu turneju kroz centar grada možete početi kod Vječne vatre, nastaviti kroz Ferhadiju i završiti u starom dijelu grada. Mjesto koje je historijski i kulturni centar grada, idealno je za mali predah i uživanje u kafi te ukusnim slasticama. Uz Sebilj, na Baščaršiji ćete pronaći i sjajne prodavnice s ručno rađenim artiklima, kao i brojne galerije.

Obmanjuje čula

U samom centru grada nalazi se i Muzej optičkih iluzija, koji uvodi u svijet prkosa objektivnoj stvarnosti, obmanjuje čula i poigrava se s percepcijom. Interaktivne postavke namijenjene su djeci i odraslima, a broje gotovo stotinu eksponata. Obogatite svoju galeriju izvanrednim fotografijama uz instalacije u kojima postajete dijelom iluzije. Izložba njeguje bogatu kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine čiji su reprezentativni likovi i specifičnosti također inkorporirani u izložbu kroz iluzije i interaktivne instalacije.

Ljubitelji historije i tradicije mogu posjetiti Zemaljski muzej BiH te upoznati našu državu od samog nastanka i doživjeti kulturu predaka, a zaljubljenici u prirodu osvježenje mogu potražiti na Vrelu Bosne.

Pogled na grad

Bez obzira birate li posjetiti caffe „Kamarija point of view“, Zmajevac, Trebević i iskusiti vožnju žičarom, Žutu tabiju ili „Avaz Twist Tower“, najvišu zgradu na Balkanu, ovi vidikovci pružit će vam jedinstven doživljaj uživanja u panorami grada, te biti idealno mjesto za punjenje baterija i odmak od gradske buke, ali vam i dati odličnu pozadinu za sjajne fotografije.

izvor: avaz.ba