SDP će u subotu izabrati Denisa Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH

0
52

U subotu će biti održan Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) na kojem će biti potvrđen kandidat ove partije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako Klix.ba saznaje to će definitivno biti Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, koji je na kraju ipak pristao da ponovo uđe u utrku za Predsjedništvo BiH iako je ranije u više navrata partijskim drugovima govorio da nije zainteresovan za tu poziciju. No očito da u ovom slučaju važi “nikad ne reci nikad”.

Prije četiri godine Bećirović je osvojio oko 191.000 glasova odnosno 33 posto glasova u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Više glasova je imao samo Šefik Džaferović – oko 212 hiljada.

Da je SDP već riješio da ponudi kandidata za člana Predsjedništva BiH pokazuje i činjenica da su se u Sarajevu jučer prikupljali potpise podrške za kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Članice i članovi sarajevskog SDP-a ispred Vječne vatre prikupljali potpise podrške za kandidaturu
Članice i članovi sarajevskog SDP-a ispred Vječne vatre prikupljali potpise podrške za kandidaturu

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je nedavno da se uveliko vode pregovori o kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH, ali da to neće biti osoba koju će podržati samo Trojka (SDP, NiP, Naša stranka) već širi opozicioni blok.

On je tada kazao da je Bećirović daleko najozbiljniji kandidat.

“Ne jedan od potencijalnih nego i najozbiljniji kandidat. Ali ponavljam razgovori su u toku. Nije fer da ja ovdje sad guram Denisa i ložim… Denis Bećirović je sigurno potencijalno najozbiljniji kandidat kada je u pitanju SDP, ali i ovi drugi. Ali odluka nije donesena, o odluci razgovaramo svi zajedno, svi učestvujemo, ozbiljni smo ljudi, pričamo oči u oči. Ponosim se atmosferom na tim razgovorima i svi kažemo svoj stav, i kada odgovara i kada ne odgovara. Kad dođemo do tog stava, kada dođemo do tog imena, to će biti budući član Predsjedništva BiH”, poručio je Nikšić krajem aprila.

klix.ba