Potvrđeno: Tri kineska državljana na KCUS-u nemaju korona virus

0
42

Tri kineska državljana koja su danas primljena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) negativna su korona virus, potvrđeno je za BHRT. Ranije je saopšteno da su ovim osobama, inače turistima iz Kine, uzeti uzorci nakon čega je obavljeno testiranje.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović navela je da su navedene osobe u Bosnu i Hercegovinu i došle sa određenim simptomima prehlade. Naglasila je da ne dolaze iz područja u Kini koje je zahvaćeno zarazom.

Također je rekla kako je brine grupa djece iz jedne sarajevske osnovne škole, koji su se vratili sa ekskurzije u Italiji i koji, prema navodima medija, imaju povišenu temperaturu.

Izetbegović je objasnila da je KCUS pripremio prostor u Klinici na Podhrastovima, adekvatan za liječenje oboljelih od koronavirusa. Na raspolaganju je 20 kreveta. Ukoliko se pokaže potreba, navela je Izetbegović, KCUS će tražiti angažman svih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo.

Osvrnula se na medijske navode o nepostojanju izolatorija, kazavši kako je to isključiva nadležnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

 

IZVOR: bhrt.ba