Porodica iz Njemačke doselila živjeti u selo kod Ljubuškog: “Ovo je raj!”

0
48

U ljubuško selo Vojnići krajem ljeta došao je živjeti Nijemac Rolf Klinger, a s njim i žena Angelu, kćerka Johanna Elisabeth i sin Melvin Georg

PorodicaKlinger iz Njemačke doselila je u mjesto Vojnići kod Ljubuškog iako nikad prije nisu čuli za to selo. Tražili su mjesto gdje će provesti ostatak svog života i naći svoj mir.

“Eno ga, otišao Ante radit u Njemačku. Jesi li čuja da je Ivan otiša radit u Njemačku i odveja sa sobom ženu i dicu”, to su priče koje gotovo svakodnevno slušamo posljednjih nekoliko godina i one su postale uobičajene, tako da više na njih i ne obraćamo previše pažnje. Eventualno nam bude žao, kada radit vani ode netko nama posebno blizak, piše Radio Ljubuški.

Međutim, vijest da se netko vratio iz inozemstva kući, izaziva kod nas nevjerojatno čuđenje. Uglavnom se pitamo, kako to da se netko iz “zapadnog raja” vratio u “pakao” Bosne i Hercegovine.

A tek vijest da je neki Nijemac došao živjeti ovdje i pored toga doveo i porodicu? Upravo takav slučaj dogodio se u ljubuškom selu Vojnići.

U to selo, krajem ljeta došao je živjeti Nijemac Rolf Klinger, a s njim i žena Angelu, kćerka Johanna Elisabeth i sin Melvin Georg.

Najstariji sin je ostao u Njemačkoj i nastavio voditi očev posao. Angela je rodom iz Zenice, ali s Vojnićima nema nikakve veze i nikada prije doseljenja u to mjesto nije čula za njega.

 

Odakle onda njih u Vojnićima?

Angela je 1985. godine kao djevojka “trbuhom za kruhom” otišla raditi u Njemačku. Tu je na poslu upoznala Rolfa i udala se za njega. Rolf je radio kao krovopokrivač u firmi koja je u njegovu vlasništvu. Povremeno su kaoporodica dolazili u Bosnu i Hercegovinu, više u Hercegovinu kod Angeline bake koja je živjela u Prenju, a kod bake su se doselili i Angelini roditelji iz Zenice. Rolf se u Hercegovinu zaljubio na “prvi pogled”. Oduševili su ga mir, tišina, širina i toplina, piše Radio Ljubuški.

Porodica je financijski osigurana i željela je ostatak života provesti na nekom mjestu koje im se doista dopada. A svima im se dopala Hercegovina. Prije nekih godinu dana krenuli su u internetsku potragu za nekom kućom ili imanjem u Hercegovini. I naišli su na oglas da se u mjestu Vojnići prodaje stara kuća s okolnim zemljištem. Zainteresirali su se za oglas, stupili u kontakt s vlasnicima, postigli dogovor, kupili kuću i krajem ljeta se doselili živjeti u Vojniće. Nije im bilo važno što za Vojniće nikad prije nisu čuli, bilo im je važno da imaju, kao što su nam rekli, svoj mir, tišinu, širinu i toplinu. I prema njihovim riječima doista su to i našli.

Supruga je oduševio ovaj kraj i on kaže da je ovo za njega raj. U Vojniće nas je dovela sudbina jer nikad prije nismo čuli za to mjesto. Kuća koju smo kupili bila je prazna, bila je stara ruševina. Supruga su oduševili stari hercegovački debeli zidovi kuće, iako je 35 godina u građevinskom poslu u Njemačkoj kaže da to nikada nije vidio. Kaže da je to nešto specifično, da je to posebna gradnja u koju treba ulagati i koju treba obnavljati i mi to upravo radimo.

Dnevnik.ba