BiH prva u svijetu priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom iz zločina ratnog silovanja

Bosna i Hercegovina prva je država u svijetu koja je priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom iz zločina ratnog silovanja. 

Na osnovu stručnog mišljenja komisije Vlade Federacije BiH za utvrđivanje statusa civilne žrtve rata centar za socijalni rad donio je historijsko rješenje kojim se priznaje prvom djetetu rođenom iz čina ratnog silovanja status i prava koja mu pripadaju kao posebnoj kategoriji civilne žrtve rata.

Rješenje je doneseno shodno Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata čija je implementacija počela početkom ove godine.

Implementacijom tog Zakona donesenog nakon skoro trideset godina čekanja Federalno ministarstvo rada i socijalne politike čvrsto stoji uz žrtve i osigurava da njihova prava budu zaštićena.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je kazao da je ovaj korak od vitalnog značaja.

– Ovaj korak je od vitalnog značaja u procesu suočavanja s prošlošću i izgradnji društva koje ne toleriše nasilje i poštuje ljudska prava. Društva koje se bori protiv stigme i šutnje institucija – rekao je Delić.

Zločini počinjeni tokom rata, dodao je, ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaslužuju punu podršku i pravdu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva na aktivno suočavanje s prošlošću i pružanje podrške civilnim žrtvama ratnih zločina, ohrabruje žene silovane u ratu i njihovu djecu rođenu iz čina silovanja da se prijave i registruju kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

Za dodatne informacije u vezi s priznavanjem statusa posebne kategorije civilnih žrtava rata Federalno ministarstvo rada i socijalne politike upućuje poziv svim žrtvama ratnog silovanja i njihovoj djeci da se prijave i registruju kako bi, ne samo ostvarili prava koja im pripadaju po Zakonu, već i da se istina o ovom zločinu sačuva od zaborava, saopćeno je iz tog ministarstva.

Izvor: Federalna/Fena

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print