Popustio naspi u Kozarskoj Dubici, proglašena vanredna situacija

0
111
Na području općine Kozarska Dubica danas je proglašeno vanredno stanje zbog odrona na dijelu nasipa uz rijeku Moštanicu na ušću u Unu, u prigradskom naselju Jošik. Nadležni tvrde da grad nije ugrožen od mogućeg naglog prodiranja vode, te da zasad nema razloga za paniku.

Načelnik općine Kozarska Dubica Radenko Reljić je rekao da su angažirane sve raspoložive snage i tehnika kako bi bio saniran dio odrona i osiguralo da grad ne bude ugrožen, ukoliko dođe do daljeg rasta vodostaja rijeka Une i Save.

Tvrdi da su na terenu sve nadležne ekipe i mehanizacije, a da su o situaciji na ovom području obaviještene nadležne institucije na nivou RS-a, preduzeće “Vode RS” i entitetska Civilna zaštita.

U općini Kozarska Dubica jutros je zasjedao Krizni štab, nakon što je zbog vodostaja Une od 454 centimetra i rijeke Save u Donjoj Gradini od 915 centimetara, proglašene vanredne mjere zaštite od poplava.

Teško stanje u Gradišci

Vodostaj Save u Gradišci i dalje je u porastu. Jutros u osam sati dostigao je nivo od 840 cm, što znači da je porastao za 30 centimetara u posljednja 24 sata, javlja dopisnik BHRT-a.

U selu Gašnica zaplavljeno je više domaćinstava, a voda je ugrozila saobraćaj na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, gdje trenutno saobraćaju samo autobusi i teretna motorna vozila.

Kanalska mreža u branjenom dijelu je nefunkcionalna, pod vodom je veća površina oranica, a na više mjesta voda je doprla do samih kuća.

Teško i u Srpcu

Situacija je složena i u susjednom Srpcu. tamo pripadnici Civilne zaštite, uz pomoć teške mehanizacije, pokušavaju da saniraju oštećenje na nasipu i prodiranje vode u branjeni dio. U ovoj općini poplavljene su veće površine obradivog zemljišta u branjenom dijelu i to u dužini od 40 kilometara.

Zaplavljeno je i nekoliko kuća u selima Bajinci i Gaj, a i u Kobašu je voda već počela ulaziti u kuće.

I u Gradišci i u Srpcu, a i u susjednim hrvatskim mjestima na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava. Stanje je neizvjesno i mijenja se iz sata u sat.

Vodostaj u Cazinu u opadanju

Iako su vodostaji rijeka u Cazinu u protekla 24 sata u opadanju i dalje su poplavljena brojna poljoprivredna zemljišta i dijelovi putnih komunikacija.

Vodostaj Mutnice, koja se povlači u korito, jutros u šest sati iznosio je 191 cm, a maksimalni nivo u proteklih 24 sata izmjeren je sinoć i iznosio je 280 cm.

Rječica Horljava, inače ponornica, i dalje stvara probleme na području najveće cazinske mjesne zajednice Stijena. Još uvijek je poplavljen most prema Vilenjači usljed čega je obustavljen saobraćaj na relaciji Stijena – Vilenjača. Oštećen je i most u naselju Ćehići.

U Cazinu od sinoć pada snijeg, a pod vodom su i dalje brojna poljoprivredna zemljišta u naseljima Mutnik, Ćoralići, Ćehići, Kapići, Pjanići, Kličići, Šturlić i Tržac.

izvor:bhrt.ba