Poljoprivrednici iz FBiH: Ministar Košarac nije dostojan funkcije na nivou BiH

0
23

Svojom jučerašnjom izjavom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je još jednom potvrdio da nije dostojan da obnaša bilo kakvu funkciju na nivou države Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako su naveli, izjave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca gdje je naveo kako su poljoprivrednici izmanipulirani, smatraju potcjenjivanjem inteligencije.

“Optužbe na račun poljoprivrednika da ne misle svojom glavom već da im mora suflirati opozicija smatramo potcijenjivanjem naše inteligencije. Pokušaj da se našu borbu koristi u stranačkim okršajima dokaz su, pak, nemoći ministra Košarca i nedostatka bilo kakvih utemeljenih argumenata i rješenja”, navodi se u saopćenju.

Naglasili su i činjenicu da poljoprivreda ne poznaje entitetske granice te da su na jučerašnjem protestu bili poljoprivrednici iz svih dijelova BiH.

“Još jednom naglašavamo da su jučerašnji protest organizovali poljoprivednici iz oba bh. eniteta. Ministar Košarac griješi obraćajući se isključivo proizvođačima iz Republike Srpske. U Biljeljini i Gradišci bilo je jučer i Sarajlija i Tuzlaka i Zeničana i Krajišnika i svi su oni nezadovoljni politikom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Poljoprivreda ne poznaje entitetske granice i vrijeme je da to ministar Košarac konačno shvati. Također, vrijeme je da shvati da su bespovratno prošla vremena kad nas je mogao dijeliti po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. U tom kontekstu sramotnom smatramo izjavu njegovog stranačkog kolege i advokata, ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića, koji tvrdi da poljoprivrednicima iz Federacije nije mjesto na graničnim prelazima u RS-u. Ministru Pašaliću poručujemo da je naše mjesto svuda tamo gdje se brane interesi poljoprivrednika”, rekli su.

U zaključku, iz Udruženja su naveli kako će tražiti od Predsjedništva BiH da riješi njihov problem.

“Kako je Staša Košarac u više navrata dokazao da ga ne zanima posao za koji je plaćen, te da će i u narednom periodu nastaviti sa spinovima i manipulacijama, jučer smo zatražili da se u rješavanje problema zaštite domaće proizvodnje što hitnije uključi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da su članovi Predsjedništva ipak malo ozbiljniji političari i da će naša situacija naići na njihovo razumijevanje”, saopćili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Klix.ba