Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

0
14

Općina Centar danas je, u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom „Odgojni centar“, organizovala šetnju učenika osnovnih škola sa područja te općine, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Šetnji su se pridružili predstavnici Općine Centar, koje je predvodio načelnik Srđan Mandić u društvu direktora KJU „Odgojnog centra“ Midhata Kerle te džudistkinje Larise Cerić, koji su se okupili ispred ARIA centra u 5 do 12, te simboličnom šetnjom gradom u ružičastim majicama poslali poruku o podizanju svijesti sugrađana o problemu vršnjačkog nasilja.

Šetnja je završila na platou ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na trgu Suzan Zongat, gdje su im se pridružili i mališani iz vrtića.

“Moram reći prije svega da sam ponoson na sve što Opština Centar radi, ne samo danas, nego na niz projekata koje mi realizujemo sa ciljem prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja. Radimo udruženi sa nevladinim sektorom i sa relevantnim institucijama, te jako puno izdvajamo i ulažemo za potrebe mladih, a danas na simoboličan način, ovom šetnjom i rozom bojom, koja je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, želimo svoj našoj djeci poslati važnu poruku da nisu sami i ako se desi vršnjačko nasilje da imaju kome prijaviti, da ih ima ko zaštititi”, poručio je načelnik Mandić.

Naime, današnja šetnja imala je za cilj da potakne relevantne institucije na pravovremenu reakciju i na obaveznu prevenciju, kako bi u konačnici djelovali preventivno, a ne kada se posljedica desi.

“Općina Centar je danas u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom „Odgojni centar“, organizovala jednu aktivnost, te smo prilikom šetnje svim učesnicima podijelili poruke, kako bi smo ih stalno podsjećali da borba protiv vršnjačkog nasilja, nije pitanje samo jednog dana, već to mora biti naše trajno opredjeljenje i mora da predstavlja svaku organizaciju i svakog pojedinca. Ovaj problem nije pitanje samo jedne institucije, ovo je pitanje cijelog društva, a roditelji imaju posebno važnu ulogu u tome”, kazao je direktor KJU „Odgojnog centra“ Midhata Kerla.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici kao znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku, saopćeno je iz Odsjeka za informisanje Općine Centar Sarajevo.