14.6 C
Donji Vakuf
Nedjelja, Oktobar 17, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Optužnica u slučaju “Respiratori” vraćena na doradu

Optužnica u slučaju “Respiratori” vraćena na doradu

0
21

Sud Bosne i Hercegovine vratio je Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu u slučaju “Respiratori”, potvrđeno je BHRT-u u Sudu BiH.

 

Podsjećamo, osim Novalića, optužnica je podignuta protiv bivšeg direktora Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora preduzeća “Srebrena malina” iz Srebrenice Fikreta Hodžića i federalne ministrice finansija Jelke Milićević. Njima je na teret stavljeno da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena više krivičnih djela.

Optužnica ih tereti za krivična djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

 

U optužnici se navodi da je ova udružena grupa nabavila 100 respiratora “ACM812A” po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni medicinski uređaji ne mogu koristiti za svrhu radi koje su nabavljeni – potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastala imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između optuženih.

izvor: bhrt.ba