Operna diva / Travnik obilježava 100 godina rođenja slavne Sene Jurinac

0
13

Na današnji dan prije 100 godina, u Travniku je rođena Srebrenka – Sena Jurinac, sopranicstica i dugogodišnja prvakinja Bečke opere.

Tim povodom, Zavičajni muzej u Travniku danas će upriličiti događaj posvećen ovoj slavnoj Travničanki koja je tokom druge polovice 20. stoljeća pjevala na najvećim evropskim pozornicama.

U sklopu obilježavanja upriličit će se otvaranje izložbe, promocija poštanske marke s likom Sene Jurinac, bit će prikazan film “Lisinski” u kojem je Jurinac pjevala, a nastupit će i mlada sopranistica i pijanistica Lorena Grubešić.

Srebrenka Jurinac rođena je 24. oktobra 2021. u Travniku, a preminula 22. novembra 2011 u Beču. S deset godina iz Travnika se s roditeljima seli u Zagreb, gdje se školuje na Muzičkoj akademiji. U Beču je prvi put nastupila 1945, a kao prvakinja Bečke opere bila je aktivna do 1980. Često je nastupala u Italiji i Velikoj Britaniji.

Bila je omiljena među bečkom publikom i veoma cijenjena, a grad Beč je po njenom imenu nazvao visoko priznanje za muzička dostignuća.

Poslušajte kako je Sena Jurinac govorila o rodnom gradu u TV intervjuu (na 2,45”)


Radiosarajevo.ba