Omiljena ljetna poslastica: Knedle sa šljivama

0
58

Sastojci:

  • 1/2 litra vode,
  • 20-25 šljiva,
  • 2 jaja,
  • 250 grama griza,
  • 100 mililitara ulja,
  • 3-4 supene kašike oštrog brašna tip 500,
  • 1 kesica vanilinog šećera,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kesica prezle,
  • malo puter,
  • ulja za prženje,
  • kristal šećer i
  • cimet za valjanje na kraju.

Priprema:

  1. Oko pola litra vode sipati u dublju posudu zajedno sa 100 mililitara ulja i ostaviti da provri. U to dodati griz, prašak za pecivo i vanilu, skinuti sa vatre i brzo mutiti da se ne naprave grudvice. Dobit će se masa slična onoj za princes krofne.
  2. Kada se masa ohladi u to dodati 2 jaja. Ako je mnogo ljepljiva, dodati 3-4 kašike oštrog brašna. Praviti knedle svaku sa šljivom unutra i kuhati u posoljenoj, ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu.
  3. Prezlu propržiti na malo ulja i putera.
  4. Na kraju, knedle uvaljati u prezlu, kristal šećer i cimet. Služiti tople ili hladne, po ukusu.