Oglasila se SDA Travnik nakon smrti kandidata, imaju zahtjev

0
136

Kandidat SDA na lokalnim izborima u BiH Mirsad Peco za načelnika Općine Travnik preminuo je 15. novemembra.

Prema dosadašnjim rezultatima CIK-a, on je osvojio najveći broj glasova.

Niko i dalje nema odgovor na koji način će se riješiti ova situacija.

Kantonalna organizacija SDA SBK i Općinska organizacija SDA Travnik su se oglasile saopćenjem povodom ovoga, te ga prenosimo u potpunosti.

“Asim Mekić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA SBK i Tahir Lendo, predsjednik Općinske organizacije SDA Travnik želimo da iznesemo naš lični stav ali i stav organizacija koje predstavljamo po pitanju novonastale situacije prilikom izbora načelnika u Općini Travnik.

Radi se zaista o specifičnom slučaju i znamo da nije precizno definisano Izbornim zakonom šta uraditi u ovakvim slučajevima.

Suština izbora je da građani demokratskim putem izraze svoju volju i izaberu svoga predstavnika, u ovom slučaju načelnika koji će ih voditi u narednom periodu.

Mandat se dodjeljuje pobjedniku izbora. U ovom slučaju mandat ne može biti dodijeljen pobjedniku izbora jer je kandidat doktor Mirsad Peco osvojio najveći broj glasova a koji je na dan izbora umro.

Smatramo da je potrebno ponoviti izbore za načelnika u općini Travnik iz više razloga, a navodimo samo neke od argumenata i mogućih situacija u budućnosti.

Doktor Mirsad Peco je osvojio najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili sljedećem po broju osvojenih glasova direktno stavljate metu na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi sljedećem bio dodijeljen mandat (neko može organizovati i ubistvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom).

U ovom slučaju doktor Peco je pobjednik i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat, jer su izbori završeni. Zamislimo situaciju da CIK dodijeli mandat bilo kom kandidatu i da prilikom preuzimanja ceritifikata u tom trenutku kandidat umre. Šta bi se desilo? Česti su slučajevi da načelnik u mandatu bude imenovan ili izabran na neku drugu dužnost, a bilo je slučajeva i da načelnici u toku obavljanja mandata umru. Mandat nije dodijeljen sljedećem sa liste već su izbori ponovljeni da bi se ispoštovala volja građana. U demokratiji se mandat ne dodjeljuje drugom ili trećem po broju osvojenih glasova, nego prvom, ili se izbori ponavljaju.

Nije primjereno poređenje, ali zamislite situaciju u SAD koje smatramo najdemokratskijim na svijetu, da se pobjedniku Bajdenu nešto desi: da li bi mandat bio dodijeljen kandidatu broj dva ili bi se izbori ponovili?

Uvažena gospodo,

Još mnogo toga bi Vam mogli napisati u iznošenju svog stava, ali insistiramo da izbori za načelnika općine Travnik budu ponovljeni. U suprotnom, svima dajemo do znanja da ćemo demokratskim putem iskoritisti svoje pravo i ispoštovati volju građana na način da ćemo pokrenuti pitanje smjene načelnika kroz regulamu proceduru koja je propisana Pravilima CIK-a, to jeste izglasavanjem nepovjerenja i provođenje referenduma, što ne bi bilo dobro i moglo bi imati različita tumačenja i konotacije.

Zato Vas molimo da donesete jedinu logičnu i ispravnu odluku da se ispoštuje demokratija, da narod sebi bira najboljeg, i da to bude onaj ko osvoji najveći broj glasova”, navodi se u saopćenju koje se proslijeđeno CIK-u BiH, Misiji OSCE u BiH, centrali SDA i medijima.


Radiosarajevo.ba