Cikotić : Ponudili smo pomoć državnih agencija MUP-u KS

0
52

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je za N1 kako je ponudio ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pomoć agencija s državnog niovoa u slučaju potrage za migrantima koji se sumnjiče za ubistvo i nanošenje teških tjelesnih povreda u ilidžanskom naselju Otes.

Podsjetio je javnost kako Ministarstvo sigurnosti nema operativnih ingerencija niti mogućnosti da interveniše u ovom slučaju.

“Jako mi je žao što se desio jedan ovakav slučaj i porodici stradalih mladića izražavam suačešće. Jako je važno da u ovakvim situacijama sistem sigurnosti funkcinioše onako kako je zakonima uređeno. Moramo iscrpiti nadležnosti PU Ilidža, MUP-a KS i njihove eneventualne zahtjeve s nivoa FBiH, odnosno državnih nivoa. Mislim da je jako bitno shvatiti da sve sigurnosne ekscese nije uvijek moguće predvidjeti i prevenirati, a u ovom slučaju sistem mora odreagovati da se pronađu počinioci i da se jednim mehanizmom efikasne reakcije preventivno djeluje i obeshrabri ponavljanje ovakvih slučajeva na prostoru KS i čitave BiH”, rekao je Cikotić.

Naveo je kako će istraga pokazati šta je ovdje bio uzrok sukoba koji je proizveo tragične posljedice.

Govoreći o potencijalno opasnim osobama među migrantima, Cikotić je rekao kako u slučajevima kada imaju informacije o ljudima s određenom historijom, mjere poduzimaju odmah i bivaju brzo udaljeni iz BiH.

“Skoro na dnevnoj bazi čitate o povratku određenog broja stranih državljana i to se odnosi na te za koje imamo informacije da predstavljaju neku vristu sigurnosne prijetnje za BiH”, zaključio je Cikotić.

izvor:  N1