Nutricionistica tvrdi da ove namirnice nikada ne kupuje

Susie Burell jedna je od vodećih australskih nutricionistica koja želi učiniti zdravu hranu dostupnom svima. Kaže kako postoje određene namirnice koje čine više štete nego koristi ako se ne konzumiraju umjereno, zbog čega ih izbjegava u trgovini.

“Jedna od rijetkih namirnica u trgovinama koje vjerojatno sadrže transmasti su pekarski kolači i muffini. U njima se vjerojatno nalazi margarin, a često sadrže i mnoštvo bojila, aditiva i prerađenih sastojaka”, rekla je.

Također izbjegava pileće medaljone i druga polugotova jela koja se moraju pripremiti prženjem ili pečenjem. Takođet izbjegavac i prerađenog mesa.

“To je hrana koja se povezuje s rizikom od razvoja raka crijeva, a ne kupujem ni nudle pune soli i natrijevog glutamata (MSG). Nije problem u rezancima, već u paketićima sa začinima”, pojasnila je.

Na njenoj listi zabranjenih namirnica su i bezalkoholna pića sa šećerom i umjetnim bojilima.

“Takva su pića usko povezana s debljanjem kod djece i odraslih. Jedna limenka od 375 mililitara pića može sadržavati čak devet kišikica šećera, a sve varijante su jednako loše”, upozorila je.

Što se tiče namaza od orašastih plodova, kaže da je važno provjeriti deklaraciju jer ponekad sadrže više ulja i šećera nego što sadrže orašastih plodova.

“Ako kod kuće imate blender ili multipraktik, možete napraviti vlastite namaze i pratiti šta ide u njih”, poručila je.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print