WHO: Nema znakova da je COVID-19 sezonska bolest, koronavirus “voli” sva godišnja doba

0
134

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je kazala kako će koronavirus trajati duže vrijeme te da COVID-19 nije sezonska bolest. Dodali su da koronavirus “voli” sva godišnja doba i da su zablude da smo ljeti zaštićeniji.

Standard piše da je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris pojasnila da je koronavirus respiratorni virus, koji su inače historijski zapamćeni kao sezonski, ali da se u ovom slučaju ovaj ne ponaša tako.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemalja na svijetu, SAD-u, sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil gdje je zima.

“Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 miliona”, kazala je glasnogovornica Harris na kratkom virtuelnom brifingu u Ženevi.

Apelovala je na ljude širom svijeta da budu odgovorni i da se ne okupljaju u velikim grupama te na taj način suzbiju širenje zaraze koronavirusom.

Podsjetila je na uvjerenje da je opasnost od zaraze manja ljeti i ponovila da je “ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba”.

Napomenula je da je spoj virusa gripe, koji je sezonski i vlada zimi i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi povećati pritisak na zdravstvene sisteme.

“Svima preporučujemo da se vakcinišu protiv gripe”, savjetovala je.