Nakon dugotrajnih i mučnih dogovora oko ustroja lovišta na području SBK / KSB napokon na pomolu dogovor

0
275

Na dnevnom redu sjednice Vlade SBK-a zakazane za sutra 01. oktobra 2020. godine ponovo će se naći Prijedlog odluke o lovištima na području Srednjobosanskog kantona. Isti prijedlog odluke našao se na dnevnom redu zasjedanja Vlade SBK  u oktobru prošle godine, ali bez krajnjeg rezultata.

Da li je na pomolu konačno usvajanje ovog, za lovačka udruženja, ključnog zakonskog okvira pitali smo Naima Pičara, predsjednika Saveza lovačkih organizacija SBK –a?

„ Nakon dugotrajnih i mučnih dogovora oko ustroja lovišta na području SBK / KSB napokon je na pomolu dogovor. Politike su se napokon usaglasile da se krene u rješavanje ove za nas lovce goruće problematike. Na sjednicu Vlade SBK prvog oktobra  naći će se i pitanje lovstva na području SBK. Nažalost, opet neće biti obuhvaćene sve općine kantona. Pravo na lov trebale bi dobiti općine koje su zajednički riješile i dogovorile način upravljanja lovištima (njih devet). Trenutno sporazum o zajedničkoj saradnji nisu potpisali  Travnik i Gornji Vakuf /  Uskoplje i oni će biti lišeni prava na dobijanje lovišta na upravljanje. Lovci SBK –a, po prolasku ove tačke na Vladi SBK, nastavljaju sa inicijativom i ići će se prema Skupštini Srednjobosanskog kantona da potvrdi ovo pitanje za ustanovljenje granica lovišta na području kantona. Hvala svim relevantnim i dobronamjernim ljudima koji su pomogli da se ovo pitanje konačno pokrene sa mrtve tačke i krene u konačnu realizaciju za nas lovce veoma bitnog pitanja. Nadam se da će ovaj put sve biti riješeno bez problema i da će lovišta pripasti onima kojima je oduvijek i trebalo pripadati, a to su lovci. Uz lovački pozdrav Dobar pogled.“ – rekao je za Radio Donji Vakuf Naim Pičar, predsjednik Saveza lovačkih organizacija SBK-a.