Pašalić novi trener „Proma“, Dudo Hodžić sportski direktor

0
98
03012018 kk promo

03012018 kk promo

Iako je tek počela prvenstvena pauza u A1 košarkaškoj ligi F BiH, KK „Promo“ već je krenuo sa planiranjem nastavka sezone i napravljena je prva izmjena u trenerskom kadru.

Naime, protekle sedmice, potpisan je ugovor sa Ahmetom Pašalićem, bivšim trenerom „Vogošće“, koji će voditi seniorski tim u nastavku takmičenja. Riječ je o jednom od najperspektivnijih mladih trenera u državi, rođenom 1993. godine. U prošloj sezoni Pašalić je uveo ekipu „Vogošće“ u Ligu 12, a zbog njegove posvećenosti trenerskom poslu i svakodnevnom neumornom ulaganju u vlastitu izgradnju, stručnjaci smatraju kako je pred njim blistava trenerska karijera.

Ona igračka karijera, nažalost, prekinuta je vrlo rano zbog nekoliko vezanih teških povreda, te su ljekari bukvalno zabranili Pašaliću profesionalno igranje košarke, iako je sa samo 16 godina počeo igrati za prvi tim KK „Vogošća“.

Na ovu izmjenu na trenerskoj poziciji Upravni odbor „Proma“ odlučio se iz više razloga. Ipak, najvažniji razlog je to što naš dugogodišnji trener, u posljednjih 20 godina glavno ime donjovakufske košarke, Suad Dudo Hodžić, zbog zdravstvenog stanja, nije više u mogućnosti pružiti maksimum u stresnom trenerskom poslu. Svi koji prate KK „Promo“ znaju da je Dudo, na vlastito insistiranje, izišao iz bolnice kako bi prisustvovao prošlogodišnjoj prvoj utakmici u novoj dvorani.

Nakon toga, KK Promo je na klupi imao trenersku dvojku Hodžića, Dudu i Ahmeda, i to je funkcioniralo dosta dobro. Međutim, članovima Upravnog odbora, Dudinim prijateljima koji su zajedno s njim gradili klub, postalo je jasno da je pritisak vođenja prvog tima postao prevelik i da može biti koban po zdravlje legende donjovakufske košarke.

Stoga je napravljen zajednički dogovor da se potraži novo rješenje, a Dudo će svoj angažman u klubu nastaviti kao sportski direktor, te će u praksi nadzirati i imati savjetodavnu ulogu u radu svih trenera. 

Dudo je svoju karijeru na klupi donjovakufskog košarkaškog kluba počeo još u ratu, kada je u Bugojnu formiran KK „Donji Vakuf“ u izbjeglištvu. Od tada, sa manjim prekidima, vodio je prvi tim, bio jedan od ključnih ljudi u njegovom razvoju i svakako najprepoznatljivije ime kluba, kako u Donjem Vakufu, tako i šire. Pet puta biran je za najboljeg donjovakufskog sportskog trenera, tri puta bio dobio je nagradu za sportskog radnika godine, a kao kruna uspješnog rada, od strane Općinskog vijeća Donji Vakuf, dodijeljena mu je i nagrada „14 septembar“, najviše općinsko priznanje. Tim koji je vodio proglašen je za najbolju sportsku ekipu Srednjobosanskog kantona 2013. godine.