Ministar Čampara podnio zahtjev za suspenziju Zorana Čegara

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je zahtjev zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu u kojem je zatražio da odmah donese rješenje o suspenziji načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije Zorana Čegara.

Postupanje iz nadležnosti rukovodioca Federalne uprave policije zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv policijskog službenika Zorana Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku i to zbog krivičnog djela “Prijevara” iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

  • Predmet: Postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a

    Predmet: Postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a


Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio je od zamjenika direktora FUP-a Ensada Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojim je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan „ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine“ i da se mjera suspenzije može izreći ukoliko postoje „osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku“.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti osuđuje nasilničko ponašanje policijskog službenika Federalne uprave policije Zorana Čegara prema predstavnicima medija, a posebno nasrtaje i prijetnje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kojoj je načelnik Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije zaprijetio da će joj “isčupati grkljan”, kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao “četnikušom”.

  • Potpisnik ministar Čampara

    Potpisnik ministar Čampara

    FOTO: AVAZ


Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Federalni ministar unutrašnjih poslova poziva Jedinicu za profesionalne standarde Federalne uprave policije i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Također, federalni ministar unutrašnjih poslova zatražit će od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju je predložen od strane zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana.

Izvor: Avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print