U Bingovim plastenicima kod Živinica uspjevaju cherry paradajz, rukola, tikve…

0
84
Plasteničku proizvodnju Bingo intenzivno razvija od 2017. godine, a na 23.000 kvadratnih metara nalazi se 58 plastenika po 400 kvadratnih metara, do je površina od 5.000 kvadratnih metara otvoreni prostor za sadnju. Svi plastenici su proizvedeni u BiH, a Bingo sadnice također nabavlja iz domaćih rasadnika.

“Trenutna sjetva je dominantno zasnovana na cherry paradajzu, a u plastenicima su u proljeće zasađene i druge kulture povrća. U jesenjoj sjetvi bit će zastupljene salata puterica, kristalka i iceberg, kao i rukola, špinat i blitva. U plastenicima je trenutno zasađeno i 240.000 komada sadnica salate koja je u fazi branja od sada pa sve do kraja maja 2021. godine, čime kupcima omogućavamo da i tokom zime imaju dostupnu svježu salatu. Trenutno su na otvorenim površinama (5.000 metara, op.a.) zasađene razne vrste tikve: hokaido, ćurta i butternut”, kazala je Mirela Beganović, rukovoditeljica proizvodnje.

Najveći je fokus na proizvodnji kultura koje se dominantno uvoze, kao što su cherry paradajz i rukola, koje odlično uspijevaju u Bingovim plastenicima. Cheery paradajz je veoma otporan kao biljka i kao proizvod, a za uzgoj su mu potrebni minimalni uslov, odnosno plodno tlo, voda, svjetlost i toplota.

Bitno je istaći da se kao hrana za uzgoj u plastenicima koristi bio-đubrivo dobiveno sa Bingove farme koka nesilica. Navodnjavanje se vrši sistemom kap po kap, čime se biljkama omogućava uravnotežen dotok vode.

Ovakva proizvodnja se naziva integrisana poljoprivredna proizvodnja, koja podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih mjera u svrhu proizvodnje ekološki prihvatljivih proizvoda.

“Na ovaj način našim kupcima obzebjeđujemo nutritivno obogaćen i zdravstveno ispravan i svjež proizvod koji direktno sa naših farmi plasiramo u Bingo trgovine, a utječemo na smanjenje uvoza ovih kultura”, istakli su iz Binga.

Ova kompanija također radi na uspostavljanju obradive površine od 25.000 kvadratnih metara na lokaciji Dubrave kod Živinica, koja će se koristiti za razne usjeve.

Trenutno trideset uposlenika svakodnevno vrijedno vodi računa o plasteničkoj proizvodnji. Sve kulture koje se uzgajaju u plastenicima i vanjskim površinama ipak predstavljaju samo pet posto potreba kompanije. Zbog svega toga, kompanija sarađuje sa više od 100 poljoprivrednih proizvođača iz BiH i vrši otkup voća i povrća, kontinuirano razvijajući mrežu kooperanata.

izvor: klix.ba