Meteorska kiša u noći između 12. i 13. avgusta

0
218

 

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza kada ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. Za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje bit će s 12. na 13. avgusta od 22 sata do jutra.

Matično tijelo Perzeida je komet 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna točka na nebu je Zviježđe Perzej, maksimalna aktivnost im je od 10. do 13. kolovoza, a maksimalni broj meteora od 80 do stotinu u jednom satu.

Za opažanje nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori opežaju golim okom ležeći na tlu, ali našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uvjetima.

Opažačima se savjetuje da ne gledaju direktno u ishodišnu točku meteorskog roja gdje će opaziti najmanje meteora. Treba se udaljiti iz svjetlosnog onečišćenja u što “bolju tamu” s prostirkom, ležaljkom ili vrećom za spavanje, a svjetiljke koje se koriste trebaju biti crvene ili prekrivene crvenim celofanom.

Izvor: N1