Međunarodni dan nestalih: sjećanje na nestale iz sukoba u Jugoslaviji 90-ih godina prošlog stoljeća

0
80
nestali1

nestali1 Svuda u svijetu, ove srijede, na Međunarodni dan nestalih, porodice nestalih pozvat će na rasvjetljavanje sudbine desetina hiljada ljudi koji nestanu u toku jedne godine uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka. Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pridružit će se porodicama, državnim funkcionerima i drugim međunarodnim organizacijama kako bi istakla pitanje nestalih osoba i pozvala na kreiranje efektivnih strategija koje će se uhvatiti u koštac sa ovim problemom.

Činjenica da je pronađeno preko 70 posto nestalih na zapadnom Balkanu, što predstavlja nevjerovatno postignuće, ne znači da hiljade drugih porodica još uvijek ne tragaju za svojim najmilijima. “Na Međunarodni dan nestalih veoma je bitno zapamtiti da na zapadnom Balkanu ima 12.000 porodica koje još uvijek ne znaju ništa o sudbini dragih osoba”, rekla je Bomberger. “Prosto se nije moguće pretvarati da se društvo vratilo u normalu kada toliko mnogo građana još uvijek živi u bolu i nepravdi”.

Udruženja porodica na zapadnom Balkanu organizirat će razne manifestacije kako bi obilježila Dan nestalih, naime u Tuzli, Prijedoru, Ilijašu, Ozrenu, Bijeljini, Mostaru, Brčkom i Sarajevu. Slične aktivnosti bit će održane i u Zagrebu, Beogradu i Prištini.

“Kada dođe do nestanka osoba, državne vlasti imaju zakonsku obavezu prema međunarodnim i domaćim zakonima da urade sve što mogu da pronađu nestale i podrže pravo preživjelih na istinu, pravdu i odštetu”, izjavila je danas generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger. “Vlasti na zapadnom Balkanu počele su ispunjavati tu dužnost prema svojim građanima i zato je bilo moguće postići toliki napredak”.

Bomberger je navela da je region vodeći u svijetu po pronalaženju i identificiranju nestalih u procesu koji se zasniva na zakonu i koji ne diskriminira apsolutno nikoga, te da “porodice nestalih širom svijeta imaju korist od teških ali vrijednih lekcija koje su naučene na ovim prostorima”.

                                                         

Preko 28.000 od ukupno 40.000 osoba koje su se vodile kao nestale na kraju sukoba u bivšoj Jugoslaviji je pronađeno. Ovo je postignuto strategijom vladavine zakona koja ujedinjuje institucionalne i zakonodavne inicijative, najmoderniju forenziku i učešće građanskog društva. ICMP sada ovu strategiju primjenjuje u drugim dijelovima svijeta, uključujući Irak, Siriju i Kolumbiju.