Još dva slučaja zaraze koronavirusom u RS-u

0
169

U Republici Srpskoj potvrđena su još dva slučaja zaraze koonavirusom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, javlja RTRS.

– Riječ je o djetetu i osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji. Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje – navedeno je u saopštenju Ministarstva.

U Srpskoj je do sada virusom korona zaraženo deset osoba. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srspke, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

Iz Ministarstva navode da je pod zdravstvenim nadzorom 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom, te da je nadzor završen kod 132 osobe.

– Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi saovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555 – navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da osobe koje se nalaze u bolničkoj ili kućnoj izolaciji psihološku podršku mogu da potraže putem plavog telefona Društva psihologa Republike Srpske 0800 50 305.

– Јoš jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu) – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će redovno obavještavati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na internet stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/građani.

O epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj građani se mogu informisati na Facebook stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.