Jesu li naočale sa zaštitom od plavog svjetla “bacanje novca”?

0
38

Već prije nekoliko godina na tržištu su se pojavile naočale sa zaštitom od plavog svjetla, uprkos nedostatku konačnih dokaza o efikasnosti te zaštite.

Nije novost da oči intenzivno trošimo “buljeći” u ekrane od jutra do mraka. Priznajmo da nije bilo puno bolje niti prije ove pandemije, već jako dugo se upozorava na štetne učinke ekrana.

Međutim, činjenica je da ne možemo umanjiti njezin utjecaj na dodatno povećanje broja sati provedenih online na tu, ionako prekomjernu, količinu vremena. Već prije nekoliko godina na tržištu su se pojavile naočale sa zaštitom od plavog svjetla, uprkos nedostatku konačnih dokaza o učinkovitosti te zaštite, piše WebMD. Marketinški stručnjaci se slažu da je u posljednjih godinu dana potražnja za takvim naočalama višestruko porasla. No djeluju li doista? Odgovor na to pitanje ovisi kome je postavljeno. S obzirom na to da su naočale sa zaštitom od plavog svjetla na listi novijih proizvoda, nema dovoljno istraživanja kojima biste bilo koju tvrdnju mogli s potpunom sigurnošću bilo potvrditi ili opovrgnuti. Podijeljena mišljenja  Američka akademija za oftalmologiju (AAO) kaže da vam nisu potrebne i ne preporučuje nikakve posebne naočale za korisnike računala. Organizacija ističe da plavo svjetlo digitalnih uređaja ne dovodi do bolesti oka, a čak ne uzrokuje napor u očima. Problemi na koje se ljudi žale jednostavno nastaju zbog prekomjerne upotrebe digitalnih uređaja, kažu u toj krovnoj američkoj oftalmološkoj udruzi.

“Simptomi digitalnog naprezanja očiju povezani su s načinom na koji koristimo naše digitalne uređaje, a ne s plavim svjetlom kojim zrače”, kaže AAO. Britanska Visoka škola za optometriju kaže: “Najbolji trenutno dostupni znanstveni dokazi ne podržavaju uporabu naočalnih leća koje blokiraju plavo u općoj populaciji s ciljem poboljšanja vizualnih performansi, ublažavanja simptoma umora oka ili vizualne nelagode, poboljšanja kvalitete sna ili očuvanja zdravlja makule”.

Oprezno s tvrdnjama

Činjenica je da je plavo svjetlo svuda oko nas, posebno otkako je počelo digitalno doba. Najviše plavog svjetla ipak dolazi od sunca no televizori, mobiteli, laptopi i tableti emitiraju blještavije svjetlo kraće valne duljine (više plavkasto). Susan Primo, optometristica i profesorica oftalmologije sa Sveučilišta Emory, slaže se da dosadašnja istraživanja pokazuju da prekomjerna upotreba digitalnih uređaja, a ne plavo svjetlo, uzrokuje probleme s očima. Ali neki pacijenti koji nose naočale s plavim svjetlom prijavljuju manje naprezanja očiju, kaže ona. “Ako ih želite nositi i nalazite u njima neku korist, to je u redu”, kaže ona. No smeta joj dio marketinga i oglašavanja naočala s plavim svjetlom koji se ne podudara s istraživanjima. Na primjer, lanac dućana Boots Ltd. u Velikoj Britaniji kažnjen je 2017. godine s 40.000 funti zbog zavaravajućeg oglašavanja koje je tvrdilo da plavo svjetlo digitalnih uređaja uzrokuje oštećenje retine te su prodavali posebne naočale za zaštitu koje su navodno mogle zaštititi korisnike. – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/lifestyle/zdravlje/vrijede-li-naocale-sa-zastitom-od-plavog-svjetla/345116

izvor: bljesak.info