Jedna od najljepših žena svijeta krije tužnu priču

0
63

Rođena 4. maja 1929. u Briselu. Preseljenje u Veliku Britaniju bilo je presudno za legendarnu glumicu

Prepričavaju se filmske uloge legendarne Odri Hepbern (Audrey Hepburn), njeni sinovi brižljivo čuvaju uspomenu na nju, a unuka ljepotom podsjeća na slavnu baku. Odri je promijenila film i modu i postavila visoke standarde otmenosti i stila. I sada 2020. kad se kaže gracioznost, milioni pomisle na nju.

Odri je rođena 4. maja 1929. u Briselu i danas bi slavila 91. rođendan.  Njeno pravo ime je bilo Odri Katlin Raston, a njeno porijeklo je bilo više nego zanimljivo. Otac joj je bio irski bankar, a mama baronesa, pripadnica holandske aristokratije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevevi. Pohađala je privatne škole, a nakon Drugog svetskog rata se sa majkom preselila u London. Otac je Odri i njenu majku napustio kad je glumica bila mala. Teško se lijepa brineta mirila sa tim. Kasnije je i često isticala da je oca voljela više od majke. Preseljenje u Veliku Britaniju bilo je presudno za legendarnu glumicu.

 Odri u filmu „Doručak kod Tifanija“ - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Odri u filmu „Doručak kod Tifanija “FOTO: AGENCIJE

U Londonu je Odri naučila balet, bavila se modom, a onda i 1951. prvi put zaigrala na filmu „The Secret People“. Na uspjeh nije dugo čekala, za ulogu u muzičkoj komediji na Brodveju „Žiži“ dobila je nagradu „Theatre World Award“.

A onda se 1953. desila uloga u filmu „Praznik u Rimu“. Odri je briljirala i osvojila je Oskara.

Film ju je prihvatio, ali ubrzo i teatar. Čim je osvojila prestižnu filmsku nagradu, zaigrala je u predstavi „Ondin“ i Toni nagrada je završila u njenim rukama.

Pravilo da joj uloga donese nominaciju za najveću filmsku nagradu ponovilo se i 1959. kad je zaigrala u „Priča o kaluđerici“, ali i 1961. kad se pojavio čuveni film „Doručak kod Tifanija“.

 „Doručak kod Tifanija“ zaslužuje još pažnje. Holi Golajtli, koju je glumila Odri, jedan je od omiljenih ženskih likova u historiji filma. A gracioznost koju je donijela, svaki kadar u kom se pojavila postali su kultni.

Ali njen stil… Na tom polju je nadmašila i čuvene dizajnere. Oni koji su je poznavali rekli su da je jednostavnost i elegancija bile njeno drugo ime i da je u svakoj prilici bila besprijekorno dotjerana.

Hepbern: Simbol ljepote, stila i gracioznosti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Hepbern: Simbol ljepote, stila i gracioznostiFOTO: AGENCIJE

Odri Hepbern je danas simbol ljepote, stila i gracioznosti. U svakom dijelu svijeta nalazi se neki detalj, slika, mural posvećeni Odri!

Ona je očev odlazak opisala kao „najtraumatičniju stvar koja joj se ikada dogodila“. Godinama je tražila oca kojeg je pronašla u Irskoj, teško bolesnog – do njegove smrti mu je slala novčanu pomoć.

Sa majkom koja je bila u sekti prve godine u Londonu provela je u siromašnim stanovima, okrenula se glumi jer je mogla od nje da više zaradi nego od baleta.

-Jako sam zaljubljive prirode. Imam tu lošu osobinu da kad počnem romansu, odmah zamišljam sebe s tim čovjekom u dubokoj starosti, a kasnije patim – izjavila je Odri.

  • Odri: Brakovi su joj donijeli mnogo nesreće - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Odri: Brakovi su joj donijeli mnogo nesreće FOTO: AGENCIJE

Brakovi su joj donijeli mnogo nesreće. Mel Ferer ju je psihički i fizički zlostavljao i non stop varao. Dok je trajala njihova veza, Odri je doživjela dva pobačaja.

I ovu posebnu ženu su uspeli da osvoje Mel Ferer i Andrea Doti, njen prvi i drugi suprug. U braku sa Fererom dobila je sina Šona, a sa Dotijem sina Luku. Važno mjesto u njenom ljubavnom životu imao je i Robert Volders sa kojim je bila od 1980. do smrti.

Glumica se bavila i humanitarnim radom, sarađivala je sa UNICEF-om i godinama je pomagala djeci u Africi i Aziji.

Ipak, njena najveća ljubav bio je njen mentor ser Feliks Ajmer sa kojim je razmjenjivala nježna pisma koja su završila na aukciji prije nekoliko godina.Umrla je od raka crijeva i pluća. Odbijala je hemoterapiju.

Odri je poznata po vitkoj liniji koja je krila mračnu tajnu.

Nakon njemačke okupacije glumica se sa majkom preselila u Norvešku gde je doživjela prve zdravstvene probleme. Razboljela se od anemije, a zbog neuhranjenosti se njen metabolizam promijenio pa je zbog toga ostala mršava do kraja života.