3.9 C
Donji Vakuf
Ponedjeljak, Maj 17, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Sutra počinje isplata majske penzije u FBiH

Sutra počinje isplata majske penzije u FBiH

0
155

Sve je spremno za isplatu majskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja počinje 5. juna, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva finansija.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao nam je da je zabilježen veliki pad kod uplate doprinosa u Zavod PIO, a o čemu će se govoriti i na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda PIO.

– Sve je spremno za isplatu penzija i ona počinje, kako je i planirano, 5. juna 2020. Uplata doprinosa se kreće u očekivanom padu, ali još nemamo zvaničnih podataka o tačnom iznosu – kazali su nam u Federalnom ministarstvu finansija.

Mehić nam govori da je do znatnog pada uplata doprinosa došlo posebno u martu i aprilu, u jeku pandemije.

– O tome ćemo sutra razgovarati na sjednici Upravnog odbora zavoda PIO čiji sam član ispred Saveza penzionera. Pad uplata se posebno odnosi na mjesece mart i april. Tada je ogroman broj radnika ostao bez posla i ogroman broj firmi nije otpustio radnike, ali nije dao plaće i uplatio doprinose. Veliki su problemi u prvom kvartalu. I dalje je neizvjesno kako dalje. Naša ocjena iz Saveza je da je spas za penzionere trenutno rješenje što se penzije isplaćuju iz budžeta FBiH – rekao nam je Mehić.

Podsjeća da zbog krize penzioneri nisu imali redovno usklađivanje penzija 15. aprila.

– Bila je kriza, toliko ljudi je ostalo bez posla, manja je uplata doprinosa, međutim, zahtijevat ćemo da se to usklađivanje vodi kao dug prema nama – rekao nam je Mehić.

U Federaciji BiH je više od 400.000 penzionera. Najniža penzija iznosi 371 KM, a koju ima 60 posto ove populacije. Najviše penzije iznose 2.174 KM.

Faktor