(VIDEO) Održana promocija monografije “Šapat tišine-preživjeli svjedoče”

0
268

Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, noćas je u Velikoj sali JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf upriličena promocija knjige “Šapat tišine-preživjeli svjedoče”, grupe autora istraživačkog tima Udruženja logoraša u Bosni i Hercegovini.

Knjiga “Šapat tišine-preživjeli svjedoče” sadrži 25 zasebno obrađenih, ali povezanih dijelova. Svakom dijelu pripada između 5 i 10 naslova i podnaslova, tako da ih ima ukupno 177, sa 103 pisane izjave logoraša iz Prozora,, Kupresa, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Mrkonjić Grada, Novog Travnika, Kiseljaka, Viteza i drugih gradova.

U ulozi moderatora našao se  dipl. bibliotekar Amer Čolak. Promotori knjige bili su: Sabro Hasković, brigadir Armije BiH, Rasim Prše, član Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Mulo Hadžić, član grupe autora.

Prisutnima su se još obratili, načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić, predsjednik Skupštine Saveza logoraša u BiH, Mehmed Begić i predsjednik Udruženja logoraša općine Donji Vakuf Sakib ef. Began.

Odabrane isječke iz knjige, čitala je Dijana Duzić.

Moderator Čolak je u samom uvodu rekao da se po prvi put u jednom zbirnom dokumentu pojavljuju svjedočanstva preživjelih logoraša iz  Gornjovrbaske i Lašvanske regije.

“Pred nama večeras nije lagan zadatak jer govorimo o jednoj teškoj temi, ali to je nešto što moramo da uradimo, radi poštovanja prema prošlosti i bolje budućnosti.”

Prisutnima se obratio i načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić, te pozdravio sve prisutne i zahvalio se gostima iz drugih općina na dolasku.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je ovim djelom obrađena ova teška tema na području naše općine jer se do sada pisalo o svim značajnijim stvarima, a ovo je ono što je nedostajalo.

Mehmed Begić, koji obavlja funkciju predsjednika Skupštine saveza logoraša BiH se prvo prisjetio golgote koju je prošla njegova porodica tokom Drugog svjetskog rata, a zatim i stradanja njegove najbliže porodice u proteklom ratu.

Govorio je o samim počecima rada Saveza logoraša, motivima koji stoje iza formiranja ovog saveza, a nakon toga se osvrnuo na nedostatak zakonske regulative kada je u pitanju ova kategorija.

Emotivno izlaganje je završio porukom da biramo na funkcije samo one najbolje među nama.

Rasim Pršo kao jedan od promotora također se obratio auditorijumu. Pršo se zahvalio svima koji su učestvovali na projektu pisanja i sakupljanja informacija monografije „Šapat tišine – preživjeli svjedoče“.

„Ja sam trebao da govorim o knjizi, ali sam prije nekoliko minuta odlučio da vam se odužim na najskromniji način sa nekoliko mojih stihova. Jer bih rado ostavio nekom ko je kompetentniji od jednog pjesnika da govori o ovoj preteškoj temi, ali prijeko potrebnoj temi.“

U nastavku je dodao da je ova knjiga papirnati spomenik, kao što je spomen ploča i spomen soba. Zatim je gospodin Pršo izrecitovao jednu autorsku pjesmu iz svoje knjige poezije.

Nakon Rasima Prše, pristunima se obratio i brigadir ARBiH Sabro Hasković.

„Kada slušamo ispovijesti onih koji su bili na mjestima tamo gdje ne stanuje ni pravo ni pravda, ništa što ljudskom homo sapiensu pripada.“

„Junaštvo je kad se braniš od drugoga i naziva se patriotizmom. Čovstvo sa druge strane je kada drugog braniš od sebe rizikujući vlastiti život.“

Kao završni dio promocije knjige prisutnima se obratio Mulo Hadžić.

„Ovaj projekat započet je prije više od 6 godina. Teško i bolno bilo je prikupljati dokumentaciju za ovu monografiju. Logori i ljudi koji su bili zatočeni u logorima ovu monografiju čine veoma važnom i veoma vrijednom.“

„Ova neobična monografija podsjeća na muzej tužnih priča. Nastala je zahvaljujući ljudima koji su ostavili pisanog traga, oni hrabri koji su željeli da se istina sačuva.“

 

Vedad Rejhan/Tarik Džihan