Gordana Tadić novi glavni tužilac BiH

0
62
Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) Bosne i Hercegovine danas je imenovao Gordanu Tadić na funkciju glavnog tužioca BiH. Tadić je do sada obavljala dužnost v. d. glavnog tužioca. U užem izboru bili su i državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.

Gordana Tadić je izabrana sa devet glasova ZA, dva protiv, dok su dva bila suzdržana.

Kandidati su prethodno predstavili svoje programe rada, a prema bodovnoj rang listi prva je bila upravo Tadić (134,2), zatim Kajmaković (133), a potom i Halilović (131,6).

Pozicija glavnog tužioca ostala je upražnjena 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendovan, a zatim i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

Članovi VSTS BiH danas su okončali i raspravu o izvještaju o sastanku održanom 28. decembra 2018. u Banjoj Luci povodom slučaja Dragičević, te o dopisu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Tačka je bila zatvorena za javnost.

Prema predloženom dnevnom redu, na sjednici će biti imenovan i novi član Konsultativnog savjeta Evropskih sudija.

Drugog dana sjednice, sutra, 24. januara, VSTS će, između ostalog, imenovati sudije u osnovnim sudovima u Tesliću, Sokocu i Višegradu, te dodatnog sudiju u Osnovnom sudu u Gradišci.