Gaza i jutros pod žestokom vatrom izraelske vojske, broj žrtava raste

0
29

Pojas Gaze jutros se nalazi pod jakom artiljerijskom vatrom, usred izvještaja – kasnije opovrgnutih – da je izraelska vojska pokrenula kopnenu invaziju, piše CNN.

Vojska je sinoć u objavi na Twitteru navela da “zračne i kopnene trupe trenutno napadaju Pojas Gaze”, što je navelo je mnoge novinske organizacije da izvijeste da je počeo kopneni rat o kojem se u četvrtak mnogo raspravljalo u izraelskim medijima. Pojašnjenje je došlo otprilike sat vremena kasnije.
“Trenutno nema kopnene vojske Izraela unutar Pojasa Gaze”, rekao je glasnogovornik vojske, potpukovnik Jonathan Conricus za CNN jutros rano po lokalnom vremenu.

Reporter CNN-a iz Gaze izvijestio je o snažnoj artiljerijskoj vatri izraelskih snaga, kao i o desetinama zračnih napada. Dužnosnici Ujedinjenih naroda u Gazi rekli su da su desetine ljudi napustile svoje domove na sjeveru i istoku enklave tražeći utočište u školama koje pripadaju UN-ovoj agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama, koje se smatraju određenim skloništima za hitne slučajeve.
Samo nekoliko kilometara dalje, stanovnici izraelskog grada Ashkelon ponovno su bježali u svoja skloništa, dok su sirene upozoravale na novi raketni napad.

Nešto ranije, izraelski ministar odbrane Benny Gantz upozorio je da Izrael ima “mnogo više ciljeva” i da nema vremenskih ograničenja u svojim vojnim operacijama protiv Gaze, jer su izraelska vojska i palestinski militanti nastavili razmjenjivati smrtonosne zračne napade i raketne bombe.

Izrael je do sada pozvao 7.000 vojnih rezervista, dodao je. Većina analitičara vjeruje da trenutna količina oklopnih vozila i pješadije nije dovoljna za izvođenje tako velikog upada.

Militanti u Gazi ispalili su više od 1.750 raketa prema Izraelu od ponedjeljka popodne, od čega je stotine propalo ili ih je presreo izraelski odbrambeni sistem Željezna kupola. Izrael je odgovorio razornim zračnim napadima u Gazi.

U izraelskim napadima u Gazi do sada je stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, izvijestilo je u četvrtak palestinsko Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Najmanje 621 osoba zadobila je povrede kao rezultat izraelskih zračnih napada ove sedmice, dodalo je Ministarstvo zdravstva. Od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, rekla je izraelska vojska.

klix.ba