Foreign Policy Research Institute: Ruska intervencija u BiH

0
55

Stvarni broj jurišnih automatskih pušaka koje je nabavio MUP Republike Srpske nije 2.500, kako se do sada vjerovalo, već 4.000 pušaka, otkriva, uz ostalo, studija koju je u petak objavio američki Foreign Policy Research Institute sa sjedištem u Filadelfiji, a čiji su autori Reuf Bajrović, Emir Suljagić i Richard Kraemer.

“Rusija aktivno podupire domaće političke i paravojne aktere koji žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu”, navodi se, između ostalog u studiji koju je u petak objavio američki Foreign Policy Research Institutesa sjedištem u Philadelphiji, a čiji su autori Reuf Bajrović, Emir Suljagić i Richard Kraemer.

“Kremlj sarađuje s Vladom Republike Srpske (RS) čiji je predsjednik Milorad Dodik kako bi se to postiglo nasilnim sredstvima, ako je potrebno. Najizrazitija ruska intervencija u Bosni je u sektoru sigurnosti RS. Uz rusku podršku, policijske i sigurnosne snage RS dobivaju obuku i opremu sličnu onoj koju ima vojska. U direktnom kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nabavljao je brojna vojna oružja tokom posljednje dvije godine”, naveo se u izvještaju.

Nadalje, autori navode da ruske organizacije kao što su bajkeri Noćni vukovi, koji su igrali aktivnu ulogu u pripajanju Krima, pomažu u formiranju srpskih nacionalističkih paravojnih snaga.

 

“Posljednjih nekoliko godina Rusija je brzo proširila svoju sigurnosnu i ekonomsku aktivnost na Zapadnom Balkanu. U Bosni, Moskva je uduplala svoju podršku Dodiku u njegovim secesionističkim težnjama. Ta podrška, dijelom finansijska i politička, uključuje druge političke aktere u zemlji. Podržavajući secesionističke aktere u Bosni, Rusija se nada da će uspostaviti klijentsku državu u Evropi, što može naštetiti NATO kredibilitetu i oslabiti Transatlantski savez. Ako su destabilizirane, Bosna i susjedne države Zapadnog Balkana, poput Srbije, bit će spriječene u dubljim integracijama”, navodi se u izjvještaju.

Kako piše, “izolirana i osiromašena bošnjačka država bila bi plodno tlo za radikalne islamističke skupine, što bi moglo ugroziti evropsku sigurnost”.

“Rusija gleda na Zapadni Balkan kao dio njihove veće strategije preoblikovanja međunarodnog poretka. Rusija podupire napore za podjelu Bosne. Sjedinjene Države i njene NATO saveznice trebale bi spriječiti destabilizaciju balkanske regije neposrednom i proaktivnom ulogom, posebno s pojačanom sigurnosnom prisutnošću u Bosni”.

Kako se navodi, Vlada RS je kupila ukupno preko 4.000 automatskih pušaka tokom posljednje dvije godine. U februaru, Dodik je javno priznao nedavnu kupovinu 2.500 pušaka.

“Da bi se smjestio u kontekst, Vlada RS imala je 2004. registrirano 851 dugo oružje. Vatrena moć i sofisticiranost tih oružja pokazuje proaktivnu militarizaciju policije RS, koja ima 5.238 službenika, prema službenim podacima. Trenutno, Vlada RS je sposobna naoružati oko 75 posto pripadnika policije s kalašnjikovima”.

Kako se navodi, RS također nabavlja i druge vrste oružja.

izvor:N1