FOTO/Fondacija WOM i učenici OŠ Hasan Kjafija Pruščak obilježili Međunarodni dan borbe protiv mina

0
297

Fondacija „Svijet bez mina – WOM“ iz Ciriha sa sjedištem u Donjem Vakufu edukativnim aktivnostima sa učenicima OŠ „Hasan Kjafija Pruščak“ iz Prusca obilježila je  Međunarodni dan borbe protiv mina.

Tim povodom, učenici osmog razreda OŠ „Hasan Kjafija Pruščak“ odjeveni u kostime kojima su privukli pozornost prolaznika, dijelili su edukativne letke i materijal te razgovarali sa mještanima Prusca o problemu postojanja mina i neeksplozivnih ubojitih sredstava na području općine Donji Vakuf.

Pored Timke Opardije koja se nalazi na čelu organizacije „Svijet bez mina“, u ove aktivnosti bio je uključen i Samir Zahirović član biciklističkog kluba BK Troll Donji Vakuf,  prof. Azra Džananović, te učenici i pedagog OŠ Hasan Kjafija Pruščak iz Prusca.

„Slične aktivnosti realiziramo već pet godina na Međunarodni dan borbe protiv mina. Tri godine smo radili sa učenicima MSŠ Donji Vakuf, potom sa srednjoškolcima iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a danas smo tu sa osnovcima iz Prusca. Naš cilj je edukacija i skretanje pažnje na opasnost od mina. Ovo područje je bilo na prvoj borbenoj liniji tokom agresija na naš grad i BiH, tako da smo svjesni da još uvijek ima neeksplodiranih ubojitih sredstava i mina , stoga edukacija nikad dosta, istakla je Azra Džananović, profesorica u MSŠ Donji Vakuf.

Fondacija WoM – Svijet bez mina je švicarska fondacija, koja podržava projekte deminiranja i vrši edukaciju o  rizicima za populaciju, koja je izložena opasnostima od mina.  WoM – Svijet bez mina su momentalno aktivni u Bosni i Hercegovini i imaju projekte u regiji Donjeg Vakufa. Za vrijeme rata, linije razgraničenja prolazile su kroz brda i sela u okolini grada. Obje zaraćene strane su postavile velike količine nagaznih mina, kako bi osigurale svoje rovove i položaje. Danas je još uvijek 8% Donjeg Vakufa pod minama.

„U toku nastavne godine mi obilježavamo niz značajnih datuma, a u saradnji sa Fondacijom WOM – Svijet bez mina ove godine smo organizovali edukativnu akciju skretanja pažnje na opasnost od mina. Fondacija je izrazila želju da mi budemo ovogodišnji učesnici, a mi sto vrlo radi i prihvatili kao jedan značajan vid borbe protiv opasnosti od mina i NUS-a. Učenici osmog razreda su uradili radionicu kao pripremu za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina, rekao je Nedžad Ždralović direktor OŠ Hasan Kjafija Pruščak iz Prusca.

Cilj Fondacije WOM-Svijet bez mina je da u potpunosti očisti regiju oko Donjeg Vakufa od mina. Projekti deminiranja u BiH vrše se u  saradnji sa lokalnim partnerom “Pazi Mine Vitez”.