Etna u Italiji ponovno izbacuje pepeo i lavu

0
34
Vulkan Etna u južnoj Italiji, tačnije na otoku Sicilija, ponovno izbacuje pepeo i lavu. Jedan od najaktivnijih evropskih vulkana ponovo je eruptirao i izbacuje lavu. Nastavlja se vulkanska aktivnost na Etni, koja je visoka oko 3.300 metara. ( Salvatore Allegra - Anadolu Agency )

Vulkan Etna u južnoj Italiji, tačnije na otoku Sicilija, ponovno izbacuje pepeo i lavu.

Jedan od najaktivnijih evropskih vulkana ponovo je eruptirao i izbacuje lavu. Nastavlja se vulkanska aktivnost na Etni, koja je visoka oko 3.300 metara.

Aktivni jugoistočni krater vulkana, koji je prvi put postao aktivan ovog mjeseca, ponovno je prošlog vikenda izbacio pepeo i lavu. Tok lave išao je niz snježne padine Etne.

Iz italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) navedeno je da je vulkanska aktivnost u Etni bila ograničena na jugoistočni krater.

INGV je izdao upozorenje za avione koji prolaze kroz regiju, te je navedeno da aerodrom Fontanarossa u Cataniji nije pogođen najnovijom vulkanskom aktivnošću.

Planina Etna najveći je i najaktivniji vulkan u Evropi. Njegove česte erupcije nerijetko su praćene velikim tokovima lave, ali rijetko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Etna je jedan od vulkana s najdužim historijskim zapisima o erupcijama, koji sežu duže od 2.000 godina u prošlost.

Program N1