Ekipe provele noć na terenu: U Sanskom Mostu proglašena vanredna situacija

Zbog naglog povećanja vodostaja bujičnih voda u Sanskom Mostu proglašena je vanredna situacija. Ekipe su cijelu noć i jutros na terenu.

Usljed obilih kišnih padavina, koje su tokom jučerašnjeg dana zahvatile ovu općinu, došlo je do izlijevanja rijeka i potoka koje su u nekoliko sela i naselja prouzrokovale materijalnu štetu, a pojedini putni pravci su u prekidu.

Najteža situacija je u mjestima Vrše, Naprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci napustili svoja korita i stigli do kuća i domaćinstava, a pojedina su i poplavljena.

Situacija je tokom noći bila kritična i u samom centru grada gdje je Zdena na pojedinim mjestima izlila iz korita, tako da se i Prijedorska ulica nalazi pod vodom. Dodatni problem stvaraju i podzeme vode.

S obzirom na to da se u narednom periodu i dalje očekuju kišne padavine, Općinska služba civilne zaštite je sve vrijeme u stanju pripravnosti, i nalazi se na terenu, gdje zajedno sa raspoloživim materijalno teničkim sredstvima, te uz pomoć građana provodi mjere zaštite i spašavanja.

I rijeka Sana u konstanstnom je porastu i prema posljednjim mjerenjima vodostaj je iznosio 328 cm, dok je kritična tačka 380 cm.

Građanima su dostupni brojevi Civilne zatite na koji se mogu obratiti 121 i 037 685 613.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print