Dnevna informacija Kantonalnog centra civilne zaštite

0
81

Na osnovu prikupljenih i obrađenih izvješća od općinskih operativnih centara CZ-e, BIHAMK-a, Federalnog meteorološkog zavoda, Agencije za vodno područje rijeke Save, Elektrodistributera na području KSB  dostavlja Kantonalni operativni centar civilne zaštite dostavio je dnevnu informaciju za vremenski period od 09:00 sati 13.04.2020 .g. do 09:00 sati 14.04.2020.g.

Na osnovu Naredbe br. 120 vrši se prijevoz – pratnja i smještaj lica koja imaju rješenja o karantenu na području Srednjobosanskog kantona.

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ.

Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP SBK.

Ranije upućen Zahtjev za angažovanje helikoptera OS za gašenje požara u općini Gornji Vakuf – Uskoplje odgađa se, jer je navedeni požar stavljen pod kontrolu i tražena pomoć više nije potrebna.

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje: Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice gasili su požar u naselju Seferovići – divlja deponija i požar u reonu Podovi. Požari su ugašeni. 

Općina Jajce:Vatrogasci TVJ-e Jajce imali su dvije intervencije na gašenju požarasuhe trave i niskog rastinja u naselju Grdići i naselju Bile. Požari ugašeni.

Općina Vitez:Dobrovoljno vatrogasno društvoVitez gasilo je požar niskog rastinja u mjestu Dubravica. Požar ugašen.

Općina Bugojno: Vatrogasci Vatrogasnog društva Bugojno imali su dvije intervencije na gašenju požara suhe trave u naselju Gredine i u blizini benzinske pumpe MGM-Vrbanja. Požari su ugašeni.

Elektroopskrba uredna , osim u općinama gdje se vrši  plansko isključivanje elektro mreže usljed  radova na redovitom  održavanju elektro mreže.

Na prometnicama KSB-SBK promet se odvija bez smetnji i zastoja.

Temperatura zraka  u  jutarnjim satima iznosila je  od 1 do 80C.