Direktor WHO za Evropu: Ohrabrujući znaci usporavanja širenja virusa u Evropi

0
93

Postoje “ohrabrujući znaci” usporavanja širenja novog koronavirusa na evropskom kontinentu iako je i dalje situacija ozbiljna, rekao je direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu.

“Iako je situacija i dalje zabrinjavajuća, počinjemo da vidimo ohrabrujuće znake”, rekao je Hans Kluge na konferenciji za novinare emitovane online iz Kopenhagena.

On je rekao da je u Italiji, gdje je najveće žarište bolesti COVID-19 u regionu, stopa zaraženih neznatno niža mada je i suviše rano da se kaže da je pandemija dostigla svoj vrhunac u toj zemlji.

SZO Evropa, koji obuhvata 53 zemlje od Atlantika do Pacifika, prema svojim zvaničnim podacima, navodi da ima 220.000 zaraženih i 11.987 umrlih od koronavirusa u tom regionu.

Oko 60 posto zaraženih i 70 posto umrlih registrovanih u svijetu dolazi iz tog regiona, rekao je Kluge.

On je, međutim, pozdravio mjere bez presedana preduzete da se uspori i prekine prenos virusa koje, kako je rekao, čine da se dobije u vremenu i smanji pritisak na zdravstvene sisteme zemalja.

“Tačni uticaj tih mjera koje imaju visoku ekonomsku i socijalnu cijenu još ostaje da se utvrdi”, rekao je on.

Vlade i stanovništvo treba da budu svjesni “nove realnosti” stvorene pandemijom i da se pripreme da će to biti dugoročno.

“To neće biti sprint nego maraton”, rekao je Kluge.

IZVOR: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here