Ministar Mesihović za “Avaz”: U Sarajevu pet klastera, kreće njihovo testiranje

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, rekao je za “Dnevni avaz” da je u Sarajevu verificirano pet klastera i da uskoro kreću testiranja svih osoba povezanih s klasterima.

– Definitivno je da je sada infekcija koronavirusom, koliko god smo se mi dobro držali ovih 20 dana, ipak ušla u lokalnu zajednicu. Sada treba spriječiti širenje i krenuti u testiranja klastera kako bismo vidjeli šta dalje. U kontaktu smo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i svakodnevno se ta strategija brusi kako bi se širenje zaustavilo. Mi imamo i verziju za ovaj masovni scenarij, dakle odvajanje pozitivnih od negativnih, ovo što se radi u Srbiji, ako bude neophodno – kaže Mesihović.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 634.486px;”>Mesihović: Bit će testiranja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Mesihović: Bit će testiranjaFOTO: ARHIV

On kaže da zdravstveni sistem prihvata sve dobronamjerne sugestije od kompetentnih i meritornih ljudi.

– Svi žele biti doktori, kao i nogometni selektori. Mi već danas krećemo u realizaciju da vidimo na koji način će se nabavka sanitetske opreme realizirati. Da vidimo dokle se došlo. No, ova oprema za građana Sarajeva će doći – kaže Mesihović.

Na pitanje je li u opticaju da dvorana Zetra bude izolatorij, Mesihović tvrdi da će sve biti u opticaju, ne samo ova dvorana, ako bude potrebno.

– Mislim da se iz dana u dan ovo sve bolje i bolje rješava i da ćemo poduzeti sve što treba da se situacija smiri – kaže Mesihović.

Na području Kantona Sarajevo, kako su kazali iz Vlade, klasteri su “Igman” Konjic, “Imidž”, Privredna komora KS, uposlenici firme gdje je radila preminula osoba te autobus koji je 19. marta došao iz Turske, a u kojem je bila zaražena osoba.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print