Danska otvara vrtiće i škole

0
56

Danska ponovnim otvaranjem škola i vrtića oprezno pokušava ublažiti mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa. Mjesec dana nakon od njihova zatvaranja, od danas, pored jaslica i vrtića, ponovno će početi s radom škole za učenike do petog razreda, piše njemačka novinska agencija dpa. Na taj način bi se u prvoj liniji roditeljima trebala olakšati briga o djeci o kojoj su tijekom prethodnog perioda, pored svojih poslovnih obaveza, morali brinuti.

Danska je prilično rano, nakon prvih registriranih infekcija, reagirala uvođenjem strogih mjera usmjerenih protiv širenja koronavirusa. Vlada premijera Mettea Frederiksena još je 14. ožujka do daljnjeg zatvorila granice, uključujući i onu prema susjednoj Njemačkoj. Već tjednima su zatvoreni restorani, kafići, pabovi, kazaišta i drugi objekti u kojima su građani provodili svoje slobodno vrijeme.

Austrijski prvi korak
Preporuke za Njemačku su na stolu, sada političari moraju odlučiti
Frederiksen je trajanje tih mjera, prije nešto više od tjedan dana, produžio do 10. svibnja. Okupljanja s više od deset osoba su i dalje zabranjena, a održavanje manifestacija, koncerata, utakmica i masovnih okupljanja odgođeno je do kraja kolovoza.

Strogi propisi

Na putu ka postepenom povratku u normalnost prve korake će napraviti najmlađi. Ipak, neće se svi vrtići i škole moći otvoriti odmah, jer se za to moraju ispuniti određeni zahtjevi.

Tako se primjerice u dječjim vrtićima mora osigurati šest kvadratnih metara prostora po svakom djetetu, a u školama četiri kvadratna metra i njihova mjesta za stolovima trebaju biti udaljena jedna od drugih po dva metra. U školskim bi se u dvorištima i izvan učionica djeca trebala nalaziti u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dijele hranu i slatkiše, a najmanje svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, zahodi, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinficirati bar dva puta dnevno.

Symbolbild Lernen
Brojne danske općine će s otvaranjem škola i vrtića pričekati do ponedjeljka

Na temelju provedenih istraživanja, otprilike će polovina svih danskih općina već danas otvoriti vrata prvih ustanova u kojima se mogu pridržavati predviđenih propisa. Svi ostali se najkasnije do ponedjeljka žele priključiti ovom procesu ponovnog povratka Danaca u normalnost .

izvor: fs / dpa